Verkkouutiset

Kyselytutkimuksen mukaan energian hinta ahdistaa valtaosaa suomalaisista. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Moni tarkistaa nyt sähkön hintaa pakkomielteisesti

Suomalaisilla on uusi ahdistuksen aihe – energia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Peräti 73 prosenttia suomalaisista on erittäin ahdistuneita energian hinnannoususta, selviää kansainvälisestä kyselystä. Pihla Groupin teettämään kyselytutkimukseen vastasi lähes 3 400 ihmistä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Englannissa.

Moni vastaajista on sitä mieltä, että oma kiinnostus energian hintaa kohtaa on kehittynyt jo pakkomielteeksi. Pyskoterapeutti kehottaa asettamaan itselle rajoja hintojen tarkistamiseen.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan peräti 73 prosenttia suomalaisista on hyvin ahdistuneita energian hintojen noususta.

– Media on käsitellyt tänä talvena energiakriisiä hyvin paljon. Kun me ihmiset olemme jo valmiiksi kuormittuneita koronakriisin jäljiltä, käy helposti niin, että kiinnitämme tavallista enemmän huomiota uhkaaviin asioihin. Tällöin on riskinä, että ahdistus ja huoli kasvavat enemmän kuin olisi ehkä syytä, sanoo psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala.

Suomessa kustannuksista ahdistuneita on kyselyn mukaan keskimääräistä enemmän, sillä kaikkien maiden vastaajien joukosta kuusi kymmenestä (60 %) sanoo olevansa hyvin ahdistuneita energian hinnoista. Ahdistus vaivaa erityisesti naisia.

Miltei joka viides suomalainen kyttää hintaa päivittäin

Lähes joka viides (19 %) suomalainen myöntää tarkistavansa energian hinnan joka päivä. Vastaajista 15 prosenttia taas on sitä mieltä, että heidän kiinnostuksensa energiankulutukseen alkaa jo vaikuttaa pakkomielteeltä.

Kaikkien maiden vastaajissa vastaava luku on 23 prosenttia, ja Englannissa peräti 41 prosenttia. Kumppaninsa pakkomielteisyydestä kertoo yhdeksän prosenttia suomalaisvastaajista.

Energiankulutukseen liittyvä pakkomielteisyys on erityisen yleistä nuorempiin sukupolviin eli millenniaaleihin ja Z-sukupolveen kuuluvien vastaajien keskuudessa.

– Ahdistuneelle on tyypillistä, että pyritään eri keinoilla helpottamaan kalvavaa epävarmuuden tunnetta. Asioiden tarkistelu tai varmistelu on hyvin tyypillinen tapa. Se voi helpottaa ahdistusta hetkeksi, mutta pidemmän päälle se jopa pahentaa ahdinkoa, ja tarkistelusta tulee helposti kierre. Onkin hyvä asettaa itselle rajat. Voi miettiä, miten välttämätöntä on tietää energian hinta joka päivä tai monta kertaa päivässä, Kujala sanoo.

Yli kolmasosa suunnittelee aurinkopaneelien asentamista

Peräti 80 prosenttia suomalaisista toivoisi, että heidän kotinsa olisi nykyistä energiatehokkaampi. Yli neljännes (27 %) uskoo tekevänsä seuraavien viiden vuoden aikana aiempaa enemmän parannuksia ja remontteja kotonaan.

Selvästi yli kolmasosa, eli 39 prosenttia suomalaisvastaajista uskoo, että heidän kodissaan on kymmenen vuoden kuluttua aurinkopaneelit. Tällä hetkellä paneelit on kuudella prosentilla suomalaisista. Myös aurinkoenergiaa kerääviä ikkunoita kehitellään maailmalla vauhdilla.

Kyselytutkimuksen teki tutkimusyhtiö Kairos Future Pihla Groupin tilauksesta. Viime vuoden puolella tehdyssä tutkimuksessa käytettiin Norstatin verkkopaneeleja, joihin osallistui lähes 3 400 asunnonomistajaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Englannissa. Verkkopaneelit toteutettiin satunnaisotantana ja ne edustavat kunkin maan väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)