Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) perjantainen ilmoitus Vladimir Putinia koskevasta pidätysmääräyksestä on Lontoon King’s Collegen Venäjän politiikan professorin Sam Greenen mukaan paljon enemmän kuin vain symbolinen ele vailla suurta käytännön merkitystä.
– Vaikka mahdollisuudet nähdä Putin syytettyjen penkillä Haagissa ovat vähäiset ja vaikka syytteen nostaminen ei todennäköisesti muuta sodan kulkua lyhyellä aikavälillä, ICC:n ilmoitus vaikuttaa olennaisesti Venäjän ja muun maailman välisten suhteiden luonnetta sekä Venäjän poliittista asetelmaa Venäjän sisällä, Greene sanoo Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.
Viesti on hänen mukaansa kaikessa yksinkertaisuudessaan selvä: niin kauan kuin Putin on vallankahvassa, Venäjällä ei ole tulevaisuutta.
Oikeudellisesti Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätös tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että jokainen sen 123 jäsenvaltiosta – mukaan lukien kaikki EU:n jäsenvaltiot, useimmat Afrikan valtiot, kaikki Latinalaisen ja Etelä-Amerikan valtiot Kuubaa ja Nicaraguaa lukuun ottamatta ovat velvollisia pidättämään Putinin, jos tämä astuu niiden alueelle, hän toteaa.
Kansainvälinen pidätysmääräys merkitsee hänen mukaansa myös yksiselitteistä päätepistettä spekulaatioille siitä, että lännen ja Venäjän suhteet voisivat normalisoitua Putinin ollessa vallassa.
– Euroopassa tällä on välitön vaikutus siihen, miten sotaan suhtaudutaan: kun Putinin kanssa ei ole enää mahdollista asioida, ei ole mitään syytä varautua poliittisesti siihen, että hänen hallintonsa pysyy vallassa. Tylysti sanottuna Putinilla ei ole enää kasvoja, jotka voisi pelastaa.
Vaikutuksia myös Venäjällä
Pidätysmääräyksestä seuraa Sam Greenen mukaan myös se, että nekään Venäjän eliitin jäsenet, jotka ovat uskoneet jonkinlaiseen sovintoon lännen kanssa, joutuvat nyt unohtamaan haaveensa.
Putin on onnistunut hänen mukaansa tähän saakka lepyttelemään tiettyjen eliitin osien tyytymättömyyttä säilyttämällä jonkinasteisen epäselvyyden siitä, miten ”sotilaallinen erikoisoperaatio” saattaisi päättyä ja mitä sen jälkeen voisi seurata. Näin eliitti on malttanut pysyä odottavalla kannalla.
– Putinin uusi virallinen asema syytteeseen asetettuna sotarikollisena kaikkine poliittisine seurauksineen Euroopassa ja sen ulkopuolella tarkoittaa, että enää ei ole mitään, mitä odottaa, Greene sanoo.
– Putin ei tietenkään aio istua toimettomana. Hän aikoo tehdä töitä ICC:n mustamaalaamiseksi erityisesti niiden maiden keskuudessa, jotka eivät ole halunneet osallistua pyrkimyksiin Venäjän eristämiseksi, ja esittää tuomioistuimen tekopyhän lännen sätkynukkena. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä näistäkin maista monet ovat [muun muassa sotarikoksia käsittelevän] Rooman perussäännön allekirjoittajia eivätkä halua irtautua siitä, hän toteaa.