Rossija-1:n ohjelmassa suollettiin Suomi-vastaista propagandaa. Fracis Scarr/twitter.com

Venäjän mediassa kauhistellaan Suomen puolustusta ja tiedustelua

Sotilasasiantuntijan propagandapuheiden mukaan Venäjän on luotava pidäkettä Suomea vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtiollisella ykköskanavalla nähtiin erikoinen puheenvuoro, kun propagandisti Olga Skabejevan ohjelmassa usein vieraileva sotilasasiantuntija Igor Korotshenko alkoi maalata kauhukuvia Suomen puolustusvoimien ja tiedustelun kyvyistä ja toiminnasta. Kommentit heijastelevat venäläistä propagandaa Suomen väitetystä uhasta.

Korotshenko on aiemmin noussut Suomessakin otsikoihin pääministeri Sanna Marinista (sd.) ja hänen virolaiskollegastaan Kaja Kallaksesta esitettyjen rajujen kommenttien takia.

Venäjän mediaa seuraava BBC:n toimittaja Francis Scarr on jakanut alla näkyvän pätkän Rossija-1:n ohjelmasta.

Igor Korotshenko aloitti toteamalla, että venäläisten ongelmana eivät ole nyt Suomen Nato-jäsenyyden myötä amerikkalaisten taktiset ydinaseet vaan ”Suomen armeijan oma potentiaali”. Venäläiskommentaattori jatkoi, että liikekannallepanossa Suomi saisi miljoona sotilasta aseisiin.

Aivan tarkka venäläisarvio ei ole. Reserviin kuuluu yhteensä noin 870 000 suomalaista ja puolustusvoimien sodanajan vahvuus on puolestaan 280 000 sotilasta.

– Kyse on vakavasti otettavasta sotilaallisesta voimasta. Valitettavasti militaristiset virtaukset ruokkivat tällaisia suunnitelmia suomalaisessa yhteiskunnassa, Igor Korotshenko väitti.

Hän jatkoi, ettei Venäjä tietenkään voisi ”neutraloida uhkia” turvautumatta pidäkkeeseen, johon kuuluvat myös Venäjän taktiset ydinaseet. Pelkkä ilmapuolustuksen tai uusien joukko-osastojen perustaminen ei Korotshenkon mukaan riitä.

– Suomi on kenttäverkostonsa puolesta eturivin maa. Sen lisäksi he ovat ostaneet suuren määrän amerikkalaisia viidennen sukupolven F-35-hävittäjiä, jotka ovat alkaneet saapua, hän väitti.

Tämäkään ei luonnollisesti pidä paikkaansa. Ensimmäiset F-35-koneet on määrä ottaa käyttöön Lapin lennostossa 2026 alkaen.

Sotilasasiantuntija totesi lopuksi haluavansa erikseen ottaa kantaa Suomen tiedustelun pyrkimyksiin.

Korotshenko esitti lähetyksessä täysin vailla todisteita olevia väitteitä Suomen Moskovan-puolustusasiamiehen yrityksistä hankkia tietoja Venäjän asevoimien toiminnasta ja suunnitelmista perillä olevilta henkilöiltä.

– [Turvallisuuspalvelu] FSB:n aktiivinen työ Suomen lähetystöä ja Suomen puolustusasiamiehen toimistoa kohtaan on siksi nyt yhtä tärkeää kuin Britannian ja Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden kumouksellisen toiminnan torjuminen, Korotshenko latasi.

Venäläiskommentit on hyvä ymmärtää osana maan sotapropagandaa. Siinä pyritään luomaan valheellista kuvaa siitä, kuinka Naton jäsenyys vähentää turvallisuutta Suomessa, koska se pakottaa Venäjää varustautumaan entistä enemmän ja näkemään Suomen vihollisena. Monet asiantuntijat ovat arvioineet Venäjän toimineen todellisuudessa sotasuunnitelmissaan jo vuosikausia kuin Suomi olisi Natossa. Myös ydinaseista puhuminen on olennainen osa propagandaa, jolla pyritään vaikuttamaan etenkin maan rajojen ulkopuolella.

Asiaa on pitänyt esillä muun muassa valtiotieteilijä Jukka Tarkka.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp.) Harri Ohra-aho vastaa Korotshenkon kommentteihin sarkastisesti Twitterissä.

– Kiitos Igor! Ensinnäkin arvostus puolustusvoimiamme kohtaan, toiseksi arvostuksestanne Suomen sotilastiedusteluun, Ohra-aho toteaa.

Kommentteja puolustusasiamiehestä evp-kenraali ei kuitenkaan niele.

– Väärin on sen sijaan mustamaalata Geneven sopimuksen mukaista sotilasasiamiehen toimintaa maassanne. ”Quid pro quo” on huono ratkaisu, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)