Suomen merivoimat kiistää väitteet erityisen valmiuden kohottamisesta. Merivoimien mukaan aiheen ympärillä pyörinyt uutisointi on ”synnyttänyt laineita.”
Vaikka Merivoimat kertoo säätelevänsä valmiuttaan joustavasti ja seuraavansa turvallisuusympäristöä jatkuvasti, se sanoo käsityksen erityisen valmiuden kohottamisesta olevan virheellinen.
– Joukkoja ja aluksia liikkuu, sillä nyt on käynnissä suunniteltua harjoitustoimintaa yhdessä Ruotsin kanssa #Aurora23-harjoituksessa, Merivoimat kirjoittaa Twitter-tilillään.
Myös Suojelupoliisi on ottanut kantaa käytävään keskusteluun valmiustilan kohottamisesta. Sen mukaan erilaiset uhat Suomen kriittistä infrastruktuuria kohtaan ovat lisääntyneet.
– Suojelupoliisi on aiemmin todennut, että Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva tiedustelun ja vaikuttamisen uhka on kohonnut, Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki kertoo tviitissään.
Kivimäen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole siinä mielessä muuttunut, sillä infrastruktuurin toiminnan lamauttava vaikuttaminen ei ole Suojelupoliisin arvion mukaan lähitulevaisuudessa todennäköistä.
Väitteet valmiuden kohottamisesta lähtivät liikkeelle Iltalehden eilen sunnuntaina tekemästä jutusta.
Jutussa väitetään, että Ruotsin ja Suomen merivoimat olisivat kohottaneet valmiuttaan ”estää Venäjän iskut maiden energiaverkkoja vastaan.”
Merivoimat kiistävät kyseisen väitteen.
#Valmius säätelyyn liittyvä uutisointi on synnyttänyt laineita viikonloppuna. Seuraamme turvallisuusympäristöämme jatkuvasti ja säätelemme valmiuttamme joustavasti. Käsitys erityisestä (valmiuslain mukaisesta) valmiuden kohottamisesta on virheellinen. #Merivoimat
— Merivoimat – Finska Marinen – The Finnish Navy (@Navyfi) May 1, 2023
Suojelupoliisi on aiemmin todennut, että Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva tiedustelun ja vaikuttamisen uhka on kohonnut. Aiempi arvio kuitenkin pitää: infrastruktuurin toiminnan lamauttava vaikuttaminen ei ole lähitulevaisuudessa todennäköistä.
— Veli-Pekka Kivimäki (@vpkivimaki) April 30, 2023