Pohjoismaiset ravitsemussuositukset uudistetaan siten, että ympäristövaikutuksilla on aiempaa suurempi painoarvo. Luonnoksesta on parhaillaan käynnissä julkinen kuulemiskierros.
Esimerkiksi punaista lihaa suositellaan jatkossa syötäväksi enintään 350 grammaa viikossa. Nykysuositus on ollut 500 grammaa. Prosessoituja lihatuotteita suositus kehottaa välttämään.
Vaalean lihan kuten broilerin osalta suositus esittää, ettei kulutus ainakaan kasva tai se mieluummin vähenee.
Lihaa voisi korvata palkokasveilla kuten pavuilla ja linsseillä.
Suositus ohjeistaa nauttimaan 250-500 grammaa vähärasvaisia maitotuotteita päivässä, 10 grammaa juustoa todetaan vastaavan sataa grammaa maitoa.
Kalan saantisuositus viikossa on 300-450 grammaa viikossa, josta 200 grammaa olisi rasvaista kalaa.
Kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutus voisi uuden suosituksen mukaan olla 500-800 grammaa päivässä siten, että kasviksia on määrästä puolet.
Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia käytetään pohjana, kun Suomen ravitsemissuosituksia lähiaikoina uusitaan, Yle kertoo.
Ohjeistukset vaikuttavat jatkossa esimerkiksi siihen, mitä ruokia koulujen ja työpaikkaruokaloiden ruokalistoille otetaan.
– Suurena linjana pyritään siihen, että väestö söisi kasvikuntapainotteisemmin. Edelleen ruokavaliossa on eläinkunnan lähteitä, mutta niitä on määrällisesti vähemmän ja laadullisesti monipuolisemmin, sanoo suosituksia laativaan työryhmään kuuluva ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Ylelle.