Hän haastaa Vladimir Putinin presidentinvaaleissa – ”Venäjän pitää käydä kauppaa eikä sotia”

Oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi haluaa lopettaa sotimisen ja korruption.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tunnettu venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ilmoitti tiistaina haastavansa Venäjää vuodesta 2000 presidenttinä tai pääministerinä hallinneen Vladimir Putinin vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Navalnyi on korruption vastaisen FBK-säätiön johtaja. Hän on tullut viime vuosina tunnetuksi lukuisista Venäjän eliitin korruptioon liittyvistä paljastuksista.

Meduza on julkaissut tästä löytyvässä jutussaan pääpiirteet vaaliohjelmasta, jolla Navalnyi aikoo haastaa istuvan presidentin.

Oppositiovaikuttajan kampanjan keskeiset teesit ovat eriarvoisuuden ja keskushallinnon vallan vähentäminen. korruption kitkeminen ja silovikkien vallan kaataminen sekä Venäjän kansainvälisen eristäytymisen vähentäminen.

Navalnyin vaaliohjelmassa todetaan muun muassa, että lähes kaikki Venäjän ”kansallisesta varallisuudesta” on oligarkkien ja entisten valtion virkamiesten käsissä. Tätä vastaan presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Navalnyi taistelisi varakkailta oligarkeilta perittävällä kertaverolla sekä korkeammalla verotuksella ”ylettömille liikevoitoille”. Pienituloisille yrittäjille hän lupaa verovapautta.

Navalnyin mukaan Venäjällä tulisi myös asettaa 25 000 ruplan eli noin 390 euron kuukausittainen minimipalkka. Eläkkeet pitäisi myös nostaa sellaisiksi, että niillä voi elää. Navalnyi ehdottaa myös, että valtion varat tulisi ensisijaisesti suunnata julkisiin palveluihin kuten sairaaloihin, kouluihin ja väylien kunnossapitoon.

Eliitti kuriin

Kovana korruption vastustajana tunnettu poliitikko vaatii rikossyytteitä sellaisia valtion viranomaisia vastaan, jotka eivät pysty selittämään, mistä heidän ylellisen elämäntyylinsä vaatimat rahat ovat todellisuudessa peräisin.

Navalnyi on niittänyt runsaasti mainetta Venäjän valtaeliitin salattujen varojen paljastajana. Hiljattain hän paljasti Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin salaisen palatsin. Viime vuonna Navalnyi herätti taas pienimuotoisen kohun kertomalla Vladimir Putinin lehdistöavustajan Dmitri Peskovin hämmentävästä luksuselämästä, johon kuuluu muun muassa 550 000 euron kello, jopa noin 13 miljoonan euron arvoinen talo ja lomamatkoja huvijahdilla, jonka viikkovuokra on 350 000 euroa.

Oppositiopoliitikko on myös haastanut itse presidentin oikeuteen Venäjän korruptiolakien rikkomisesta. Navalnyin mukaan presidentti järjesti tyttärensä aviomiehen yritykselle miljardilainan Venäjän valtiolta.

Valtaeliitin korruption lisäksi Navalnyi haluaisi eroon myös valtion tiedustelu- ja turvallisuuskoneiston piiristä päättäjiksi nousevista niin kutsutuista silovikeista.

Ulkopolitiikan saralla Aleksei Navalnyi vaatii lisää avoimuutta. Venäjän olisi hänen mukaansa päätettävä eristäytymisen aika.

– On parempi tehdä kauppaa kuin taistella – meidän on lopetettava operaatiomme Syyriassa ja Ukrainassa, ohjelmassa todetaan.

Navalnyin mielestä Venäjän olisi noustava Euroopan ja Aasian johtavaksi valtioksi taloudellisen mahdin ja kulttuurin leviämisen kautta.

Kova polku ehdokkaaksi

Oppositiovaikuttaja ei ole vielä virallisesti ehdokaslistalla. Se vaatii joko tunnustetun poliittisen puolueen hyväksynnän tai kahden miljoonan kannattajan nimien keräämistä.

Moscow Timesin mukaan ensimmäinen tuskin onnistuu. Venäjällä olisi Aleksei Navalnyille vain kaksi varteenotettavaa oppositiopuoluetta. Niistä ensimmäinen on Jabloko, joka asettaa todennäköisesti ehdolle pitkäaikaisen johtajansa Grigori Javlinskin. Toinen oppositiopuolue PARNAS on puolestaan pahasti jakautunut, eikä ainakaan vielä kykene asettumaan yhdenkään ehdokkaan taakse.

Toinen kysymysmerkki on Navalnyin oma korruptio-oikeudenkäynti, jota monet pitävät täysin poliittisena.

Navalnyi tuomittiin vuonna 2013 kavalluksesta syrjäisessä Kirovin kaupungissa vain kuukausia sen jälkeen, kun hän yllätti Moskovan pormestarinvaaleissa saamalla liki 30 prosentin kannatuksen. Syyttäjän mukaan Navalnyi oli varastanut puutavaraa valtion yhtiöltä. Tuomio tarkoitti, ettei Navalnyi voinut enää hakea julkista virkaa.

Venäjän korkein oikeus kumosi tuomion marraskuussa ja avasi Navalnyille taas mahdollisuuden pyrkiä politiikkaan. Juttu käsitellään kuitenkin vielä uudestaan ennen presidentinvaaleja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)