Työviikon pituuden vaihteluun vaikuttaa eroavaisuudet lainsäädännössä, mutta myös osa-aikatyöntekijöiden määrä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Työviikkojen pituudet vertailussa – näin Suomi sijoittui

Työviikon pituus vaihteli Suomen 37,4 tunnista Kreikan 41,3 tuntiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komission alaisen tilastopalvelu Eurostatin uusimpien tietojen mukaan tehtyjen työtuntien määrä vaihtelee laajalti eurooppalaisten maiden joukossa, kertoo Euronews.

Työn muodot ovat muuttuneet viime vuosina ja etenkin etätyöskentely lisääntyi korona-aikana. Sittemmin moni yritys on ryhtynyt tarjoamaan joustavampia mahdollisuuksia etätyöskentelyyn. Lisäksi nelipäiväiset työviikot samalla työmäärällä ovat olleet kokeilussa useassa maassa. Vuonna 2022 työssäkäyvät 20-64 vuotiaat eurooppalaiset työskentelivät keskimäärin 36,4 tuntia viikossa, mikä on 24 minuuttia vähemmän kuin pandemiaa edeltävä tilasto vuodelta 2019 osoittaa.

Viime vuonna päätoimisen työn viikkotuntimäärä vaihteli Alankomaiden 32,4 tunnista Kreikan ja Romanian 39,7 tuntiin. Suomalaiset työskentelivät keskimäärin 34,9 tuntia tässä kategoriassa, johon lasketaan mukaan sekä kokoaikainen että osa-aikainen työ.

Vuoden 2020 tilastojen mukaan Turkissa tehtiin pisimmät työviikot, keskimäärin 42,9 tuntia. Montenegro (42,8 tuntia) ja Serbia (42,3 tuntia) seuraavat perässä. Lyhimpiä työviikkoja tehtiin Alankomaiden lisäksi Itävallassa (33,7 tuntia) ja Norjassa (34,1 tuntia).  Samaan kategoriaan kuuluvat myös Saksa ja Tanska, joissa molemmissa työskenneltiin keskimäärin 34,6 tuntia viikossa.

Iso-Britannia, Ranska, Italia ja Espanja sijoittuvat EU:n keskiarvon (36,4 tuntia) kohdille.

Kun tarkastellaan pelkästään kokoaikaisen työviikon pituutta vuonna 2022, työviikon pituus vaihteli Suomen 37,4 tunnista Kreikan 41,3 tuntiin EU:n keskiarvon ollessa 39,3 tuntia. Osa-aikatyössä puolestaan viikkotuntimäärä vaihteli Portugalin 17,8 tunnista Romanian 27 tuntiin. EU:n keskiarvoksi muodostui 21,8 tuntia osa-aikatyötä viikossa. Suomen lukema on 20,8 osa-aikatyötuntia viikossa.

Työviikon pituuden vaihteluun vaikuttaa eroavaisuudet lainsäädännössä, mutta myös osa-aikatyöntekijöiden määrä. Eurostatin mukaan maat, joissa on paljon osa-aikatyöntekijöitä, raportoivat lyhemmistä yhteenlasketuista työviikoista.

Myös sukupuolten välillä havaittiin eroavaisuuksia työviikon pituudessa. Miehillä oli keskimäärin naisia pidempi työviikko kaikissa maissa vuonna 2022. Merkittävin ero EU-maissa oli Alankomaissa, 8,5 tuntia. Suomessa miehet työskentelivät keskimäärin 36,9 tuntia ja naiset keskimäärin 32,7 tuntia.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)