Nasa testasi viime syksynä maapallon puolustamista asteroidilta ohjaamalla sen kurssin törmäyksen avulla eri suuntaan. Verkkouutiset kertoi kokeesta tässä.
Nyt on selvinnyt, että vaikka DART-luotaimen avulla toteutettu koe onnistuikin siirtämään Dimorphos-asteroidin kurssia, se laukaisi asteroidin pinnalta avaruuteen pilven erikokoisia kiviä, joita tutkijat kuvaavat itsessäänkin tuhovoimaisiksi. Asiasta kertoo brittilehti Telegraph.
Pilvessä on yhteensä 37 kiveä. Ne liikkuvat avaruudessa lähes 21 000 kilometrin tuntinopeutta.
Kivet vaihtelevat kooltaan alle metristä yli kuuteen ja puoleen metriin.
– Lohkarepilvi on kuin käsikranaatista lentävät sirpaleet. Koska ne liikkuvat samaa vauhtia kuin asteroidi itsekin, ne voivat itsekin tehdä omat vahinkonsa, Kalifornian UCLA-yliopiston professori David Jewett sanoo.
Läpimitaltaan neljän ja puolen metrin kokoisen meteoriitin vaikutus maahan iskiessään vastaisi tutkijoiden mukaan Hiroshimaan toisessa maailmansodassa pudotettua ydinpommia.
Tutkijoilla ei ole tiedossa mihin suuntaan kivet tarkalleen sinkoutuivat.
– Jos seuraamme lohkareiden liikkeitä tulevista Hubble-teleskoopin havainnoista, saatamme saada tarpeeksi dataa kartoittaaksemme niiden tarkat reitit. Sitten näemme, mihin suuntiin ne laukaistiin asteroidin pinnalta ja opimme ymmärtämään, kuinka ne laukesivat, Jewett toteaa.
Tutkijoiden mukaan kivipilven syntyminen on asia, jota vastaavissa kokeissa tulee jatkossa ottaa huomioon. Se aiheuttaa päänvaivaa myös Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ensi vuonna laukaistavalle Hera-missiolle, jonka on määrä tutkia Nasan Dart-kokeen seurauksia.