Australia haluaa torpata Kiinan mahdolliset suunnitelmat sen ”tontille tulemisesta.” Maa aikookin edetä AUKUS-liittouman kautta solmitun valtavan sukellusvenehankkeen kanssa. Australian ministerit pitävät kehityskulkua väistämättömänä. Asiasta kertoo Sky News Australia.
Pääministeri Anthony Albanesen työväenpuolue hyväksyi omalta osaltaan 368 miljardin dollarin suuruisen ohjelman, jolla aiotaan rakentaa kahdeksan ydinkäyttöistä sukellusvenettä Australian asevoimien käyttöön.
AUKUS on Australian, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen puolustusliittouma, jonka keskeisenä tavoitteena on katsottu olevan pidäkkeen luominen nimenomaan Kiinan sotilaallista uhittelua vastaan. Australialle tulevat sukellusveneet ovat olleet liittouman ensimmäinen suuri projekti.
– Ydinsukellusveneet ovat se, mitä Australia tarvitsee tulevaisuudessa, Albanese sanoi puolueensa kokouksessa.
Ulkoministeri Penny Wong sanoo AUKUS-laivasto varmistavan, ettei ”mikään maa koskaan ajattele, että konflikti on sen arvoista”.
– En halua puhua tästä hypoteettisesti, haluan puhua siitä, mitä todella tapahtuu.
– Mitä tapahtuu, on että näemme muutoksen strategisessa tasapainossa alueellamme.
Australian puolustusministerinä toimiva Richard Marles näkee sukellusveneet välttämättöminä. Hänen mukaansa Australian on pakko reagoida suurimpaan sotilaalliseen kilpavarusteluun sitten toisen maailmansodan.
– Vuonna 2000 Kiinalla oli kuusi ydinsukellusvenettä. Vuosikymmenen loppuun mennessä heillä tulee olemaan 21, Marles painotti.
– Nämä eivät ole päätöksiämme, nämä eivät ole valintojamme. Mutta tämä on maailma, jossa elämme, ja meillä on väistämätön velvollisuus navigoida tiemme sen läpi.