Alexander Stubb Turun Eurooppa-foorumissa 31. elokuuta 2023. Kuvakaappaus tallenteelta. EUROOPPA-FOORUMI

Alexander Stubb: Vain 40 maata on sanktioinut Venäjää

Professorin mukaan EU:sta on tullut geopoliittinen toimija.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Firenzen EU-yliopiston professorin ja kokoomuksen tulevan presidenttiehdokkaan Alexander Stubbin mukaan Euroopan unionista on tullut geopoliittinen toimija.

Hän puhui aiheesta torstaina Turussa järjestetyssä Eurooppa-foorumin paneelikeskustelussa.

– Tämähän (EU) lähtee pitkälti siitä, että uskoimme kauan, että on tiettyjä asioita, jotka tuovat meidät yhteen ja tekee sodasta mahdottoman. Eli keskinäinen riippuvuus, energia, teknologia, informaatio, valuutta ja kilpailupolitiikka. Niiden piti yhdistää meidät. Se oli Euroopan (unionin) ajatus, Stubb sanoi.

Juuri edellä mainittujen syiden vuoksi Euroopan unionin Venäjä-politiikka oli Stubbin mukaan ”mitä oli”.

– Nyt (Ukrainan sodan) myötä olemme huomanneet, että näitä samoja instrumentteja voidaan käyttää myös sodan välikappaleina. Voimme sanoa, että sanktiot ovat sodan instrumentti. Valuutta on sodan instrumentti. Informaatio todellakin on sodan instrumentti, kuten energia myös.

Stubbin mukaan Venäjä-vastaisen politiikan myötä on nähty, miten EU on käyttänyt geopoliittista valtaansa.

– Tätä monet eivät ole havainneet, että EU:lla on yksinomainen toimivalta niissä asioissa, joita voidaan käyttää geopoliittisena instrumenttina.

Näistä esimerkkeinä hän mainitsee Euroopan keskuspankin, kilpailu- ja kauppapolitiikan sekä tullit.

– Ne ovat kaikki hyviä instrumentteja. Ilman muuta EU on geopoliittinen toimija.

Stubb nostaa esiin myös havainnon siitä, kuinka länsimaissa on kehittynyt illuusio siitä, miten koko maailma olisi yhdessä tukemassa Ukrainaa Venäjää vastaan.

– Ja hyvältä se alussa näytti YK:n äänestyksen valossa. 141 jäsenmaata tuomitsi Venäjän, 35 jätti äänestämättä ja neljä puolusti Venäjää.

Hänen mukaansa silloin lännessä jäi huomioimatta kaksi asiaa.

– A) Puolet maailman väestöstä oli niitä, jotka pidättäytyivät äänestämästä ja B) ainoastaan 40 maata tässä maailmassa, jossa on noin 200 kansallisvaltiota, on sanktioinut Venäjää.

Mistä tämä sitten johtuu?

– Meidät (länsimaat) ehkä nähdään muualla maailmassa kolonialisteina, jotka ajavat sielujen intressejä. Tässä käydään sielujen ja sydänten taistelua siitä, kuka on Ukrainan puolella ja kuka vastaan. Länsi on kuitenkin aika yksin suoraan Ukrainan puolella, Stubb totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)