Uuden Pirola-nimellä tunnetun koronavirusmuunnoksen on todettu yleistyneen monissa maissa.
Omikronin alavariantti BA.2.86 havaittiin ensimmäistä kertaa Tanskassa heinäkuun lopulla ja Yhdysvalloissa elokuussa. Tapaukset eivät ole yhteydessä, joten viruskannan uskotaan levinneen jo laajasti väestössä.
BA.2.86 sisältää uusia mutaatioita verrattuna aiempiin omikronin kantoihin. Kansainvälisessä mediassa esiintynyt epävirallinen Pirola-nimitys tulee kreikkalaisten akkosten pii- ja rhoo-kirjaimista.
– Näin suurta määrää mutaatiota voi pitää merkittävänä, Yalen yliopiston infektiotautien asiantuntija Scott Roberts toteaa yliopistosairaalan verkkosivuilla.
Wall Street Journalin mukaan kesän aikana huomio keskittyi XBB-variantteihin, jotka ovat aiheuttaneet paikallisia epidemiapiikkejä muun muassa Yhdysvalloissa. Pirolaa pidetään erilaisena, koska sen piikkiproteiinissa on yli 30 mutaatiota. Se voi tämän vuoksi kiertää aiempien infektioiden ja rokotteiden luomaa suojaa.
On mahdollista, ettei syksylle suunniteltu tehosterokote suojaa kovin hyvin BA.2.86:lta. Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n tieteellinen asiantuntija Katelyn Jetelina kuvailee uutta kantaa ”rajusti erilaiseksi”. Vielä ei ole tiedossa, aiheuttaako se mahdollisesti aiemmista muunnoksista poikkeavia oireita.
Viime viikkoina BA.2.86:ta on havaittu lisäksi Israelissa, Etelä-Afrikassa ja Britanniassa. Monet sairastuneista eivät ole matkustaneet lähiaikoina, mikä viittaa laajaan paikalliseen leviämiseen. Tutkijoiden mukaan Paxlovidin kaltaisten viruslääkkeiden teho todennäköisesti säilyy, sillä ne eivät tähtää viruksen piikkiproteiinin. Myös nykyisten pikatestien pitäisi havaita tautitapaukset.
Tutkijat uskovat uuden viruskannan keränneen vähitellen suuren määrän mutaatioita.
– Se on luultavasti kehittynyt jo jonkin aikaa, Guelphin yliopiston evoluutiobiologi Ryan Gregory toteaa WSJ:lle.