Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan ehdokkaiden määrä tulevissa presidentinvaaleissa saattaa nousta jopa vuoden 1994 ennätyslukemiin, jolloin vaaleissa oli ehdolla 11 henkeä. Tämä riippuu paljolti siitä, miten iso osa valitsijayhdistysten kautta ehdolle pyrkivistä onnistuu keräämään vaadittavat 20 000 kannattajakorttia.
Julkisuudessa liikkuvien tietojen mukaan kannattajakorttien keräys olisi tavalla tai toisella meneillään 7-8 ihmisellä.
Miten paljon lisätyötä tämä valitsijayhdistysilmiö tuo teille?
– Erittäin paljon lisätyötä Helsingin vaalipiirilautakunnalle. Siellä joudutaan poikkeuksena muihin vaaleihin rekrytoimaan lisää korttien tarkastajia, Jääskeläinen sanoo Verkkouutisten Asiakysymys-videohaastattelussa.
Jääskeläinen ei osaa sanoa, paljonko tarkastajia täytyy rekrytoida lisää, vaan kehottaa kysymään asiaa Helsingin vaalipiirilautakunnalta. Tiedossa on joka tapauksessa poikkeuksellinen määrä kannatusilmoituksia.
Jääskeläisen mukaan vaalipiirilautakunta on pyrkinyt jaksottamaan urakkaa niin, että kortteja tulee tarkastettavaksi jo aiemmin tipottain. Hän myöntää, että korttien manuaaliseen keräämiseen liittyy myös jossain määrin riskejä väärinkäytöksistä. Vuoden 2030 presidentinvaaleissa tarkoitus on, että kannatusilmoituksia voisi antaa jo netissä sähköisellä, vahvalla tunnistautumisella.
– Hallituksen on tarkoitus tehdä sähköinen ehdokasasettelu ja se pitää sisällään myös valitsijayhdistysten perustamisen myös sähköisesti.
Oikeusministeriössä pitkään vaaleja seurannut Jääskeläinen toteaa, että valitsijayhdistysten rooli on ollut murroksessa ja muutos näkyy erityisesti näissä presidentinvaaleissa.
– Alun perinhän lainsääsäätäjä tarkoitti tämän valitsijayhdistysmahdollisuuden nimen omaan sillä tavalla sovellettavaksi, että puolue asettaa ehdokkaan ja sitten, jos on puolueen ulkopuolella oleva henkilö, hän käyttää sitten tätä valitsijayhdistysmahdollisuutta.
Viime presidentinvaaleissa tapahtui jo jossain määrin ”kulttuurinen muutos”:
– Ja näissä vaaleissa näyttää siltä, että valitsijayhdistystä käytetään myös sellaisissa tilanteissa, joissa ehdokas saattaisi kyllä päästä jonkun puolueen ehdokkaaksi ilman mitään nimien keräämistä.
Jääskeläinen korostaa, että valitsijayhdistyksen kautta ehdolle pyrkiminen on tietysti poliittisen taustan omaavillekin mahdollisuus, joka on täysin lain puitteissa tapahtuvaa toimintaa.