Venäjän Ka-52-helikopteri tulitti kohdetta Hostomelin lentoaseman lähellä 24. helmikuuta 2022. / Zvezda

Yllätysisku 34 helikopterilla – tämä taistelu ratkaisi sodan alkuvaiheen

Kreml uskoi Kiovan kaatuvan vain muutamassa vuorokaudessa.
Picture of Antti Kirkkala
Antti Kirkkala
Verkkouutisten tuottaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taistelua Kiovan lähellä sijaitsevan Hostomelin lentoaseman hallinnasta on pidetty mahdollisesti ratkaisevana käännekohtana sodan ensimmäisten päivien aikana. Aamulla 24. helmikuuta 2022 alkanut operaatio kesti lopulta vain alle 36 tuntia.

Kremlin tavoitteena oli ottaa haltuun noin 19 kilometriä Ukrainan pääkaupungista sijaitseva lentokenttä ja siirtää sinne rahtikoneilla useita VDV-maahanlaskujoukkojen pataljoonia. Ne olisivat edenneet Kiovaan ja yrittäneet kaataa maan hallituksen.

Ukrainan kansalliskaartin varusmiehet onnistuivat tykistön tukemana viivyttää venäläisiä eliittijoukkoja tarpeeksi pitkään, jotta Hostomelin käyttö lisäjoukkojen siirtämiseksi pystyttiin estämään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin uskoi saavansa Kiovan hallintaan vain 3–4 päivässä. Ukrainan hallitus korvattaisiin Venäjä-mielisellä nukkehallinnolla ennen kuin maa pystyisi järjestämään tehokasta vastarintaa tai saamaan kansainvälistä tukea.

VDV-maahanlaskujoukkoja Hostomelissa. / mil.ru

Tutkijat John Spencer, Michael Kofman ja Liam Collins huomauttavat War on the Rocks -sivustolla, että Venäjällä ja Neuvostoliitolla oli pitkä historia vastaavista operaatioista. Vertailukohtana voi pitää Tshekkoslovakian miehitystä elokuussa 1968 tai Storm 333 -operaatiota, jolla kaadettiin Afganistanin hallinto joulukuun lopulla 1979.

– Venäjän operaatioihin on usein kuulunut ensimmäisessä vaiheessa suuren lentokentän haltuunotto ja maahanlaskujoukkojen nopea keskittäminen. Sen tavoitteena on ollut maan poliittisen johdon vangitseminen ennen suurempaa maahyökkäystä, tutkijat toteavat.

Ukrainan Hostomelissa Venäjän hyökkäysosasto koostui 34 helikopterista ja 200–300 sotilaasta, jotka kuuluivat kaartin 31. maahanlaskuprikaatiin ja kaartin erilliseen 45. Spetsnaz-erikoisjoukkoprikaatiin.

Mukana oli Mi-8-kuljetuskoptereita, Ka-52-taisteluhelikoptereita ja muutama vanhempi Mi-24-taisteluhelikopteri. Rynnäkköosasto lähti liikkeelle noin 170 kilometriä pohjoisempana sijaitsevasta tukikohdasta Valko-Venäjältä.

Venäjän asevoimat ennakoi kohtaavansa vähäistä vastarintaa Hostomelin lentoaseman ympäristössä, sillä Ukrainan pääkaupunkia puolustamaan oli jätetty vain pieni määrä sotilaita.

Kiovan puolustus oli 72. mekanisoidun prikaatin vastuulla. Yksikkö oli helmikuun 24. päivän aamuna vasta siirtymässä kohti pohjoista etelämpänä sijaitsevasta varuskunnastaan. Monet muut yksiköt olivat lähteneet liikkeelle jo edellisenä päivänä, mutta ne eivät olleet vielä saavuttaneet puolustusasemiaan.

Hostomelia puolustamassa oli noin 200 sotilasta kansalliskaartin 4. nopean toiminnan prikaatista. Suurin osa yksiköstä oli lähetetty kaakkoon, sillä Venäjän odotettiin hyökkäävän Donbasin alueella. Lentokentällä oli lähinnä uusia varusmiehiä ja huoltojoukkoja ilman raskaita aseita. Sotilailla oli vanhoja Igla-ilmatorjuntaohjuksia ja ainakin yksi Zu-23-2-ilmatorjuntatykki. Ilmatuesta vastasi kaksi Su-24-rynnäkkökonetta ja kaksi MiG-29-hävittäjää.

Venäjä pommitti lentoasemaa kahdella Kalibr-risteilyohjuksella aamukuuden aikoihin, mutta ne eivät osuneet kohteeseensa. Osa Ukrainan tutkista ja ilmapuolustusasemista saatiin tilapäisesti pois pelistä, mikä mahdollisti helikopterien tunkeutumisen ilmatilaan noin kello 9.30. Ne lensivät erittäin matalalla Dnepr-joen varrella tutkahavaintojen välttämiseksi.

Ukraina havaitsi lähestyvän iskuosaston Kiovan pohjoispuolella vasta kello 10.30. Ilmatorjuntaohjuksilla tuhottiin läheisen padon luona kaksi helikopteria. Hostomelin joukkoja komentanut majuri Vitalii Rudenko havahtui tilanteeseen kello 11 kuultuaan lähestyvien helikopterien äänen. Lentokenttää kohti avattiin raketti- ja konekiväärituli.

Vastarinta oli heti odotettua kovempaa. Puolustajat olivat jakautuneet kentän pohjois- ja eteläpäätyyn, minkä lisäksi kiitotie oli tukittu useilla kuorma-autoilla ja muilla esteillä.

Igla-ilmatorjuntaohjus osui Ka-52-taisteluhelikopteriin, joka syöksyi räjähtäen keskelle kiitotietä. Osuma kohotti ukrainalaisten taistelutahtoa, sillä venäläisten huomattiin olevan haavoittuvia. Seuraavien tuntien aikana ainakin kaksi muuta Ka-52:ta ja yksi Mi-8 ammuttiin alas.

Venäjä sai siirrettyä noin 300 sotilasta lentokentälle kahdessa aallossa. Ukrainan kansalliskaartin sotilaat vetäytyivät lopulta hallitusti vähin tappioin kentän lähelle. Venäjän tarkoituksena oli ilmeisesti tuoda kentälle tuhat sotilasta, jotka olivat nousseet Pihkovassa 18 Il-76-kuljetuskoneeseen. Tehtävä keskeytettiin, koska kenttää ei ollut saatu täysin hallintaan. Syynä saattoi olla se, että Ukrainan tykistö oli jo moukaroinut Hostomelia.

Ukrainan sotilasjohto määräsi saatavilla olevat joukot välittömään vastahyökkäykseen. Se pystyttiin kuitenkin aloittamaan vasta noin 17.30. Ukrainalaisten yllätykseksi venäläissotilailla ei ollut juurikaan suojaa, ja heidät oli kohtuullisen helppo ajaa pois asemistaan.

Voitto jäi tilapäiseksi Venäjän mekanisoitujen osastojen lähestyessä kenttää maateitse. Tässä vaiheessa Hostomelin kiitorata oli silti saatu vaurioitettua käyttökelvottomaksi lisäjoukkojen tuomiseen ilmateitse. Venäjä lopulta vetäytyi alueelta 25. maaliskuuta kärsittyään tappion Kiovan ympäristössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)