Arne Treholt. Ole-Christian Bjarkøy/Wikimedia Commons

”Miten Pekka Haavisto selittäisi rooliaan KGB:n Nato-vakoilijan vapautuskampanjassa?”

1990-luvulla Suomessakin kampanjoitiin Neuvostoliitolle tietoja Norjan ja Naton puolustusjärjestelyistä antaneen Arne Treholtin puolesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettuan Vytautas Magnus -yliopiston vieraileva professori ja entinen suurlähettiläs Alpo Rusi muistuttaa X-somepalvelussa vihreän presidenttiehdokas Pekka Haaviston toiminnasta norjalaisen KGB-vakooja Arne Treholtin (1942-2023) vapautuskampanjassa.

Rusi huomauttaa Haaviston olevan nyt presidenttikyselyiden kärjessä.

Miten hän selittäisi rooliaan KGB:n Nato-vakoilijan, diplomaatin Arne Treholtin vapautuskampanjassa 1991?, Alpo Rusi kysyy.

Hän jatkaa, ettei hänen vuonna 2022 julkaistu Kremlin kortti -kirjansa vielä paljastanut kampanjan olleen myös KGB:n ohjeistusta. Rusi jatkaa, että Treholtin vapauttamista vaatineessa kampanjassa olivat Haaviston lisäksi mukana myös muun muassa SDP:n pitkän linjan poliitikko Erkki Tuomioja ja 23 muuta vaikuttajaa.

Rusi kertoo Kremlin kortissa Treholt-vetoomuksesta:

22.3.1991, 25 suomalaista nuorta poliitikkoa, oikeusoppinutta ja kirjailijaa vetosi kirjelmällä Norjan uuteen pääministeriin Gro Harlem Brundtlandiin (työväenpuolue), jotta törkeästä vakoilusta elinkautista vuodesta 1985 istunut Arne Treholt vapautettaisiin. Vetoomus oli siis jo kolmas vuoden sisällä. Allekirjoittajina olivat Erkki Tuomioja, kansanedustaja Pekka Haavisto, professorit Raimo Väyrynen, Osmo Apunen ja P. O. Träskman sekä kirjailijat Marja-Leena Mikkola, Erno Paasilinna, Jutta Zilliacus ja Bengt Ahlfors. Vetoomuksessa todettiin Treholtin tuomion annetun ”kylmän sodan ilmapiirissä, eikä hän ole enää turvallisuusriski”. Vihreiden nuoren polven kansanedustaja Pekka Haaviston mukaan ”kyse on yleishumaanista asiasta. Minun on vaikea nähdä rikkomusta niin suureksi, että siitä pitäisi langettaa niin pitkä tuomio. Olemme sentään Euroopassa”.

Alpo Rusi on jakanut saatteeksi alla näkyvän otteen kirjasta, jossa kerrataan KGB:n roolia Treholt-kampanjoinnissa.

Toimittaja, työväenpuolueen poliitikko ja diplomaatti Arne Treholt pidätettiin vuonna 1984 epäiltynä vakoilusta Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n ja Irakin tiedustelun lukuun. Hän sai vakoilusta ja maanpetoksesta 20 vuoden vankeustuomion vuotta myöhemmin.

Vastavalittu vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto keväällä 1987. LEHTIKUVA

Treholt antoi KGB:lle arkaa materiaalia. Neuvostoliiton tiedustelun kerrotaan saaneen muun muassa tietoja Pohjois-Norjan puolustussuunnitelmista Neuvostoliiton hyökkäystä vastaan, Norjan asevoimien puutteista, liikekannallepanosuunnitelmista ja maahan varastoidun Nato-materiaalin sijoituspaikoista.

Aiempi suomalainen vetoomus Treholtin armahtamisen puolesta luovutettiin Norjan pääministeri Jan P. Syselle toukokuussa 1990. Vakoojan vapautusta ajaneet vetosivat tuolloin muun muassa siihen, että Treholt oli tuomittu kylmän sodan ilmapiirissä, joka on sittemmin antanut sijaa jännitystä lieventävälle kehitykselle.

Vastaavia vetoomuksia koottiin tuolloin Suomen lisäksi myös Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa. Vetoomusten takana oli pohjoismainen Treholt-komitea. Suomalaisen 1990-vetoomuksen allekirjoitti muun muassa vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja Claes Andersson.

Treholt vapautettiin vain seitsemän vuoden vankeuden jälkeen terveyssyistä. Treholt muutti pian vapautumisensa jälkeen Moskovaan ja vietti myös runsaasti aikaa Kyproksella. 2000-luvulla Suomessakin uutisoitiin Treholtin nousseen Venäjällä miljoonia tahkonneeksi suursijoittajaksi.

Arne Treholt menehtyi Moskovassa 80-vuotiaana tämän vuoden helmikuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)