Kokoomuksen ylimääräinen puoluekokous pidetään lauantaina iltapäivällä Espoon Dipolissa. Esityslistalla ja ohjelmassa ovat vain presidenttiehdokkaan saamat kannatuspuheenvuorot, ehdokkaan asettaminen ja ehdokkaan puhe.
Presidenttiehdokkaaksi asetettava Alexander Stubb kertoo tulevansa paikalle ”hyvin mielin, luottavaisena ja… jotenkin rauhallisena”.
– Lauantaina on kaikin puolin iso päivä. Tätä hetkeä on valmisteltu viimeiset 11 viikkoa. Ehkä vähän tuo puhekin jännittää, Alexander Stubb kertoi perjantaina käydessään presidentinvaalin ehdokkaiden tilaisuudessa Helsingin Kirjamessuilla.
– Olen kirjoittanut sitä puhetta kauan. Nyt se on viilattu loppuun saakka. Katsotaan miten menee.
Kun kyseessä on Alexander Stubb, tulee puheessa olemaan kolme pointtia.
– Maailmanpolitiikkaa, Suomen tilannetta ja presidentin tehtävän ominaisuuksia.
Dipoliin odotetaan melkoista määrää kokoomuslaisia. Paikalle on ilmoittautunut yli 800 tulijaa.
– Se on hirveän kiva kuulla. Varmaan se kertoo jostain. Siinäkin mielessä kiva, että sillä varmaan on paljon sen kanssa tekemistä että meillä oli onnistunut kiertue ja hienoja tilaisuuksia.
Stubb kiersi kaikki Suomen vaalipiirit, joissa piti kymmeniä tilaisuuksia syys-lokakuun aikana.
– Monet ovat motivoituneita näistä vaaleista. Lähtötilanne on hyvä, Alexander Stubb sanoo.
Helsingin Kirjamessuilla presidenttiehdokkaat esittelivät heihin vaikuttaneita kirjoja. Stubbin yksi valinta oli Nelson Mandelan Long Walk to Freedom (Pitkä tie vapauteen).
– Moni varmaan muistaa optimismin aikakautta, jota elettiin, kun kylmä sota oli loppunut. Moni meistä puhui myös ”historian lopusta” Francis Fukuyaman mukaisesti, siitä, että kohta me kaikki 200 kansallisvaltiota tässä maailmassa käännymme parhaimman yhteiskuntamallin puoleen… Se olisi yhdistelmä liberaalia demokratiaa, markkinataloutta ja globalisaatiota.
Nelson Mandelan tarina on Stubbin mielestä tarina sitkeydestä ja uskaltamisesta. Mandelalla ei 27 vuoden vankeudessakaan loppunut usko siihen, että vapaus voittaa ja apartheid kukistuu.
– Tämä minulle jollain tavalla symboloi sitä aikakautta noin 30 vuotta sitten, jolloin me luulimme että kaikki kääntyy parempaan. Tietysti pitkälle siihen päästiinkin. Mutta nyt kun katsotaan maailmanpoliittista tilannetta, vallanjakoa joka on menossa uusiksi, sotaa Ukrainassa ja Hamasin hyökkäystä Israeliin… niin toivon kuitenkin että pidettäisiin perusoptimismi siitä, että loppupelissä asiat järjestyvät, Stubb selitti kirjavalintaansa.
LUE MYÖS:
”Hänellä on parhaat edellytykset, joita Suomi ja suomalaiset tarvitsevat” (VU 26.10.2023)