Joulu merkitsee suomalaisille ennen kaikkea yhdessäoloa jouluruuan äärellä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Joka kolmas suomalainen muuttanut jouluviettotapojaan

Joulunvieton vastuullisuudesta ja lahjojen alkuperästä ollaan tänä jouluna tarkkoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisen Työn Liiton teettämän kyselyn mukaan jo yli kolmannes suomalaisista kertoo tekevänsä joululahjahankintansa kotimaisista verkkokaupoista.

Niin ikään kolmannes korostaa joulun vietossa vastuullisuutta, ja suurin osa suomalaisista pitää joululahjojen hankinnassa tärkeänä niiden alkuperää. Joulu merkitsee suomalaisille kuitenkin ennen kaikkea yhdessäoloa jouluruuan äärellä.

Tuhat suomalaista -tutkimuksesta käy ilmi, että valtaosalle suomalaisista (70 %) joulussa on tärkeää yhdessäolo läheisten kanssa jouluruoasta nauttien, ja se korostuu erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä, kuten myös lomapäivät, lepo ja nukkuminen.

Yli puolet suomalaisista haluaa ostaa joululahjaksi kotimaisia tuotteita ja palveluita. Etenkin naiset suosivat kotimaista alkuperää olevia lahjoja miehiä enemmän. Samoin iän noustessa kotimaisuuden merkitys kasvaa.

Joka toinen suomalainen siis suosii kotimaisia lahjoja, kun taas kolmannekselle suomalaisista lahjan alkuperämaalla ei ole niin suurta merkitystä. Joulunvietossa vastuullisuusuudella on merkitystä ja se on tärkeää yhä useammalle suomalaiselle.

Naiset ja nuoret edelläkävijöitä

Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Katri Viippolan mukaan vastuullisuudesta puhutaan paljon ja siksi sen merkitystä suomalaisten joulussa haluttiin tutkia.

– Peräti joka kolmas suomalainen kertoo muuttaneensa jouluviettotapojaan vastuullisempaan suuntaan. Naiset ja nuoret ovat tutkitusti vastuullisuuden edelläkävijöitä ja niin tässäkin asiassa. Erityisesti juuri he ovat muita enemmän muuttaneet joulunviettotapojaan vastuullisemmiksi. Tämä näkyy muun muassa siten, että joulupöydässä suositaan kasvisvaihtoehtoja ja kotimaisia tarjottavia, lahjat ovat aineettomia ja vähemmän materiaalisia, ostokset tehdään harkiten ja niissä suositaan kotimaisia tuotteita ja palveluita, kertoo itsekin jouluihmiseksi tunnustautuva, hän kertoo.

Joulu voi myös ärsyttää, etenkin jos se aiheuttaa riitelyä, liiallista hössötystä, yleistä kiirettä ja liiallista kaupallisuutta. Lahjojen saaminen ei ole niinkään tärkeää, mutta lahjojen antamisen kokee mieluisaksi 40 prosenttia suomalaisista.

Tavallisimmin joululahjat hankintaan tavarataloista, supermarketeista ja erikoisliikkeistä, mutta suomalaiset verkkokaupat ovat jo neljänneksi suosituin ostopaikka.

Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta riippumatta hieman yli puolet suomalaisista suunnittelee käyttävänsä saman verran rahaa jouluun kuin edellisenäkin jouluna. Neljännes kuitenkin kertoo käyttävänsä rahaa jouluun aiempaa vähemmän.

Iro Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin internetissä Iro Research Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa 10.–18.10.2023. Tutkimuksen otos, 1 000 henkilöä, painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Alexander Stubb

Uuden ajan ulkopolitiikka

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle määritellään nyt uutta ideaa. Olennaista on keskittyä ydinintresseihimme ja suunnata rajattua vaikutusvaltaamme niihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)