Lauri Törni. LEHTIKUVA

IS: Lauri Törnin jäämistöä löytyi yksityisasunnosta

Kolmen maan armeijassa palvelleen Mannerheim-ristin ritarin kirjeitä on onnistuttu pelastamaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni palveli Suomen puolustusvoimissa, Saksan SS-joukoissa ja Yhdysvaltain vihreissä bareteissa.

Törni katosi Vietnamin sodassa 1965. Lähellä Laosin rajaa kadonnut 46-vuotias Törni oli Yhdysvaltain erikoisjoukkojen kapteeni.

Helsinkiläisestä yksityisasunnosta löydettiin kirje, jonka Törni kirjoitti 19. syyskuuta 1965 Vietnamista. Kirjeen vastaanottajat olivat sisko Kaija Törni ja tämän aviomies Yrjö Mikkola. Kyseessä on mahdollisesti viimeinen kirje, jonka Törni on lähettänyt Suomeen, kertoo Ilta-Sanomat.

Törni kertoo kirjeessään ajan menevän sukkelaan ja kovassa touhussa. Hän kertoo myös ajattelevansa elefantin ampumista.

Kirjeessään Törni arveli joutuvansa Thaimaahan Vietnamin jälkeen. Vietnam jäi kuitenkin suomalaissotilaan viimeiseksi palveluspaikaksi.cTörni halusi palata Eurooppaan ja perehtyä esikuntatyöhön.

Tyhjennysapupalvelut Oy:n edustajan Esa Ahosen mukaan Törnin ainutlaatuinen kirje löytyi pahvilaatikoista ja jätesäkeistä, joihin oli kerätty vanhoja aikakauslehtiä, kuva-albumeita ja muuta paperiroskaa.

Yhtiö oli tyhjentämässä asuntoa. Oli onnekas sattuma, että ainutlaatuinen jäämistö huomattiin ajoissa. Aineisto osoittautui aidoksi.

– Tyypillisesti nämä päätyvät sekajätelavalle sortti­asemalle sen enempää tutkimatta, mutta yksi esiin pompannut sotilas­aiheinen kuva sai mielenkiinnon heräämään, ja päädyttiin tarkastamaan koko erä, Ahonen sanoo Ilta-Sanomille.

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)