Helsingin ydinkeskustan elinvoimaista on käyty viime aikoina runsaasti keskustelua. Mielipiteitä ovat herättäneet muun muassa niin sanottu Esplanadin kokeilu, päätös sulkea Kaivokatu yksityisautoilulta sekä pääkaupungin tapahtuma-alan näivettyminen. Julkisuudessa on kiinnitetty huomiota etenkin Tampereen kasvavaan vetovoimaan tapahtumien pitopaikkana.
Nyt myös yrittäjä ja kokki Henri Alén ottaa kantaa keskusteluun Helsingin keskustan kohtalosta. Useita ravintoloita pääkaupungissa omistava Alén on jo aikaisemmin kehottanut päättäjiä keskittymään keskustan tilanteen kehittämiseen, ja nyt hän ruotii ongelman taustasyitä. Viestipalvelu X:ssä ravintoloitsija esittelee kuuden kohdan ”miten tapat keskustan elinvoiman-oppaan”.
– Kopioi kaupunkikulttuuri Köpiksestä ja istuta se arktisiin oloihin, saarra keskusta ostareilla mihin helppo kulkea, myy kiinteistöt pääomasijoittajille joilla fyrkkaa seisottaa ne tyhjinä, Alén luettelee.
Helsinkiin on viime vuosina avattu suuria ostoskeskuksia muun muassa Pasilaan ja Kalasatamaan.
– Jos tämä ei auta, saarra keskusta tietöillä. Nikkaroi 2000 hotellihuonetta, mutta älä areenaa missä pitää tilaisuuksia. Lopuksi istuta palmu, tee 2 miljoonan pyörätie puistoon jossa on jo pyörätie, Alén jatkaa.
Viimeksi mainitulla Alén viittaa Esplanadin kokeiluun, jossa Esplanadin puistoon ja sen ympäristöön tuotiin kesäksi palmuja. Osana Esplanadin kokeilua yksi autokaistoista muutettiin pyörätieksi. Alueen yrittäjien kokemukset kokeilusta ovat vaihdelleet.
Miten tapat keskustan elinvoiman opas:
-Kopioi kaupunkikulttuuri köpiksestä ja istuta se arktisiin oloihin
-saarra keskusta ostareilla mihin helppo kulkea
-myy kiinteistöt pääomasijoittajille joilla fyrkkaa seisottaa ne tyhjinä
-Jos tämä ei auta, saarra keskusta tietöillä.…— Henri Alen (@HenriAlen) November 17, 2023