Verkkouutiset

Pörssisähkön hinta on tällä viikolla vaihdellut rajusti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sähkön hinta romahtaa negatiiviseksi tänään kello 15 – ”normaalia kulutusta” toivotaan

Fingridin mukaan kuluttajat voivat osaltaan tasapainottaa virheen vuoksi alas tipahtavaa hintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perjantain sähkön hintataso on muodostunut virheellisen kaupankäynnin perusteella eikä kuvasta sähköjärjestelmän todellista tilaa.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid toivoo tiedotteessa, että kuluttajat eivät reagoisi sähkön halpaan pörssihintaan lisäämällä kulutusta, vaan toimisivat kuten tavallisena perjantaina, normaalilla kulutuksella. Näin kuluttajat voivat omalta osaltaan auttaa tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa kertoo X-viestialustalla, että useita suomalaisia sähkön käyttäjiä ja tuottajia edustava amerikkalaisen yrityksen tytäryhtiö Norjassa, Kinect Energy AS, syötti jostain syystä väärät tiedot useille tunneille ja yrityksen tarkistukset eivät toimineet.

– Myöskään pörssi Nord Pool ei herännyt poskettomaan tarjoukseen.

– Markkinahinta huomiselle on muodostunut sellaisen sähkön varassa, jota ei ole tuotettavissa.

Tiettävästi olematonta sähköä luvattiin 6000 megawattituntia.

– Hyvä puoli on, että riittävä sähkön fyysinen tuotanto on olemassa ja käytettävissä. Sitä koskevat tarjoukset eivät vain menneet vuorokausimarkkinoilla läpi. Emme ole sähkökriisissä, Salomaa jatkaa.

Tilanteen korjaaminen edellyttää Salomaan mukaan olemassa olevien jälkimarkkinoiden hyödyntämistä. Niillä käydään normaalistikin kauppaa joka päivä joka tunnin toimituksia tarkentaen.

– En yhtään epäile, etteikö tämä tasapainottaminen onnistuisi.

Fingrid toteaa tiedotteessa, että markkinatoimijoilta on pyydetty toimia päivän sisäisillä markkinoilla, jotta virheellisen hinnan johdosta markkinoilta poistunut tuotantokapasiteetti saadaan takaisin tuotantoon.

Viime kädessä Fingrid tekee toimia tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseksi. Sähkötehon riittävyys perjantaina näyttää yhtiön mukaan hyvältä, käytettävissä on sama sähkön tuotantokapasiteetti kuin tänään torstaina ja myös kulutus on samoin lukemissa.

Salomaan mukaan ikävä puoli on se, että paitsi ylitöitä, ”tästä revohkasta” voi aiheutua viattomille sähkömarkkinoiden osapuolille tappioita. Siksi jatkoa ajatellen tulisikin miettiä miten vastaava estetään.

– Markkinatoimijoiden kannattaa kehittää virhenäppäilyt estäviä varmistuksia, sähköpörssin pitää parantaa valmiuksia herätä kummalliseen tarjoukseen, ehkä tarvitaan EU-tason sääntöjen tarkistuksia, Salomaa listaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)