Verkkouutiset

Fortumin Suomenojan lämpöpumppulaitos Espoossa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Energiateollisuuden mielestä poliittinen lakko keskellä talvea on vastuuton

Ammattiliitot ovat lakkoilleessaan yleensä rajanneet energiantuotannon työtaisteluiden ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sähköalojen ammattiliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro, Suomen konepäällystöliitto ja insinööriliitto ovat asettaneet kuusi energia-alan yritystä lakon piiriin osana kampanjaansa hallituksen työelämäuudistuksia vastaan.

Työtaistelutoimien kohteena olevat energia-alan yritykset ovat liittojen lakkoilmoituksen mukaan Fortumin Suomenojan laitos, Alholms Kraftin Pietarsaaren voimalaitos, Tampereen energian kaikki toimipaikat, Tampereen Veran kaikki toimipaikat, Turun Seudun Energiantuotannon Naantalin voimalaitos, Vantaan energia sekä Vantaan energian jätevoimala, Martinlaakson voimalaitos ja Järvenpään voimalaitos.

Vaikka lakoilla pyritään vastustamaan hallituksen työelämäuudistuksia, haitat kohdistuvat niiden piirissä oleviin yrityksiin, yritysten työntekijöihin, kotitalouksiin ja yhteiskuntaan.

– Ammattiliitot ovat lakkoilleessaan toimineet yleensä vastuullisesti rajaamalla energiantuotannon työtaisteluiden ulkopuolelle, kun lakot ovat kohdistuneet energia-alan työehtosopimuksiin. Nyt näin ei ole tehty, vaikka poliittinen työtaistelu järjestetään keskellä talvea, toteaa Energiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Timo Yli-Koivisto.

– Ammattiliitot ovat nyt päättäneet toimia vastuuttomasti kohdentamalla lakot tuotantoon silloin, kun energiaa tarvitaan eniten, hän jatkaa.

Lakkoilmoituksen mukaan kaukolämpö on rajattu työtaistelun ulkopuolelle, toisin kuin sähköntuotanto. Energiateollisuus ry:n tietojen mukaan kaukolämmön tuotanto joudutaan turvaamaan varajärjestelmillä, jotka perustuvat pääosin fossiilisiin polttoaineisiin.

Yli-Koiviston mukaan niiden käyttö tuottaa tarpeettomia päästöjä ja huomattavia kustannuksia yrityksille. Sähkön tuotantoa ei ole rajattu lakon ulkopuolelle, joten sähköä tuotetaan torstaina vähemmän kuin sitä tuotettaisiin ilman lakkoa. Tämä vaikuttaa sähkön markkinahintoihin. Maksajiksi joutuvat sähkön käyttäjät.

Energiateollisuuden mukaan tuotantomäärän laskun tarkkoja vaikutuksia sähkömarkkinoihin ei kuitenkaan vielä voida arvioida. Yhtiöt varoittavat tuotannon laskusta sähköpörssin markkinaviesteillä (UMM). Tällä hetkellä niiden piirissä on 945 megawattia lakon vuoksi pois olevaa kapasiteettia.

– Näillä näkymin lämpöä ja sähköä kyllä riittää, mutta työtaistelun ajoitus on pakkasten ja torstain heikkojen tuuliolosuhteiden takia aika hankala, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Ennakkotapauksena se, että poliittinen lakko kohdistetaan uudella tavalla yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta keskeiselle sektorille, on huolestuttava ja toivottavasti jää yksittäistapaukseksi, hän lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)