Suomen talous on ajautumassa negatiiviseen kierteeseen, siksi kilpailukykyä parantavat ja julkista taloutta vahvistavat rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä, kirjoittaa työministeri Arto Satonen (kok.) Aamulehdessä.
Nimenomaan työllisyyden kasvulla on Satosen mukaan olennainen merkitys.
– Valtiovarainministeriön arvion mukaan työttömän työllistyminen kokoaikatyöhön vahvistaa julkista taloutta 26 200 eurolla vuodessa. Orpon hallituksen tavoittelemat 100 000 työpaikkaa vahvistaisivat julkista taloutta 2,6 miljardilla eurolla vuosittain eli se pienentäisi nyt 11 miljardia vuodessa velkaantuvan valtion alijäämää merkittävästi, hän laskee.
– Sipilän kaudella työllisten määrä Suomessa nousi noin 125 000 ja työttömien määrä väheni noin 110 000 eli avoimet työpaikat täyttyivät työttömien toimesta. Rinteen-Marinin kaudella työllisten määrä nousi 109 000 hengellä, mutta työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 10 000 hengellä. Avoimet työpaikat täyttivät opiskelijat, eläkeläiset ja maahanmuuttajat. Samalla osa-aikatyö kasvoi niin paljon, että tehtyjen työtuntien määrä ei kansakunnan tasolla noussut vuosina 2021–2022, Satonen jatkaa.
Työministeri toteaa, että kannustinloukkuja puretaan keventämällä työn verotusta ja uudistamalla sosiaaliturvaa.
– Suomessa oli Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan arvion mukaan viime vuonna 50 000–100 000 työtöntä, joilla työllistyminen kasvattaisi heidän käteen jäävää tuloaan vain 20–25 prosenttia, mikä ei todellakaan ole työhön kannustava järjestelmä, Satonen katsoo.
Hänen mukaansa Marinin hallituksen viimeisinä vuosina työnantajayritysten määrä laski yli 10 prosenttia ja vaarallinen trendi on saatava kääntymään.
– Tästä syystä hallituksen tavoitteena on myös kohtuullistaa työnantajan riskiä.
Satonen korostaa, että nyt on viimeinen hetki tehdä uudistuksia, mikäli hyvinvointiyhteiskunta halutaan turvata. Hän viittaa esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan, jossa ”asia on ymmärretty paljon aiemmin”.
– On rehellistä myöntää, että nykyinen työllisyysaste ja tehtyjen työtuntien määrä eivät riitä rahoittamaan nykyisenkaltaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Tulevina vuosina edessä ovat paljon kovemmat leikkaukset ja veronkorotukset, jos julkista taloutta ei nyt saada oikenemaan.