Jos aikoo päästä eduskuntaan, kannattaa välttää jyrkkiä mielipiteitä vaalikoneissa. Näin toteavat Turun yliopiston tutkijat Aki Koivula, Arttu Saarinen ja Olli Kajava tuoreessa Kanava-lehdessä.
– Tutkimusten valossa keskihakuisen politiikan edustajat tulevat todennäköisemmin valituiksi eduskuntavaaleissa, he toteavat.
Ero on niin selvä, 25 prosenttia, että sitä ei voi pitää satunnaisvaihteluna.
Ryhmä selvitti asiaa Ylen vaalikoneen avulla. Vaalikoneessa esitetään kysymyksiä, joihin ehdokkaat vastaavat viisiportaisella asteikolla. Vaihtoehdoissa 1 ja 5 ehdokas on täysin samaa mieltä tai täysin eri mieltä, vaihtoehdoissa 2 ja 4 melko samaa mieltä tai melko eri mieltä.
Tutkimuksen perusteella ehdokkaiden kannattaa valita vaihtoehdot 2 ja 4, koska maltillinen linja takaa varmemmin läpipääsyn.
Koivula, Saarinen ja Kajava huomauttavat, että vasemmistoliiton ehdokkaat erottuivat muista. He valitsevat vaihtoehdon 1 tai 5 selvästi useammin kuin muiden puolueiden ehdokkaat.
– Vasemmistoliiton ehdokkaat vastasivat lähes 90 prosentin todennäköisyydellä jyrkemmin kuin kaikki ehdokkaat keskimäärin.
Tutkijat eivät osaa arvioida, kuinka vilpittömiä ehdokkaat ovat vastauksissaan ja kuinka paljon he laskelmoivat niitä maksimoidakseen vaalikoneosumat.
– Analyysi osoittaa kuitenkin, että politiikka on yhä enemmän keskiluokan äänten kalastelua.