Korkean hintatason kanssa tuskaileville suomalaisille on vihdoin tiedossa hyviä uutisia. Inflaatio on kauttaaltaan hellittämässä otettaan, mikä näkyy myös ruoan hinnoissa. Tätä tukevat myös tilastot: viime vuoden kesäkuusta joulukuuhun ruoan hinta laski 0,8 prosenttia.
– Uskon, että tänä vuonna ruoanhinta laskee. Ruoan hinta lähti jo viime vuoden viimeisellä puolikkaalla hienoiseen laskuun, sanoo Luonnonvarakeskuksen eli Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi Verkkouutisille.
– Vuonna 2022 ruoan hinta nousi yli kymmenen prosenttia ja viime vuonna yhdeksän prosenttia. Viimeisen puolen vuoden osalta olemme tosiaan jo siinä tilanteessa, että ruoan hinta on lähtenyt laskuun. Absoluuttinen huippu saavutettiin maaliskuussa 2023, ja siitä hinta on tullut pikkuhiljaa alaspäin.
Muutos on näkynyt ensimmäisenä etenkin suurten kauppojen kassahihnoilla, mutta Niemi uskoo, että hiljakseen tämä muutos valuu myös pienempien kauppojen hintoihin.
– Pienemmillä kaupoilla hinta ei ole niin keskeinen kilpailutekijä kuin suuremmilla kaupoilla. Niissä hinnanmuutokset tapahtuvat hitaammin. Hypermarketeissa hinnan merkitys kuluttajien houkuttelemiseksi ja kilpailutekijänä on merkittävämpi kuin pienissä kaupoissa. Pienemmissä kaupoissa yksi kilpailuvaltti on niiden läheisyys, Jyrki Niemi sanoo.
Ruoan hinta laskee kaksi tai kolme prosenttia
Jyrki Niemen mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että tänä vuonna ruoan hinnassa tullaan näkemään muutaman prosentin lasku. Hän ei uskalla sanoa tarkkoja lukuja, koska ei tahdo lähteä arvailemaan matkassa on paljon muuttuvia tekijöitä.
– Uskallan kuitenkin sanoa, että elintarvikkeiden hinnat tulevat laskemaan jo tänä keväänä kahdesta kolmeen prosenttia. Suunta on nyt selkeästi alaspäin, Niemi sanoo.
Vaikka elintarvikkeiden hinnat ovat jo lasku-uralla, niin olemme vielä kaukana vuoden 2021 alun hintatasosta.
– Lähtötaso on oikeastaan jo vuodessa 2020, jolloin hinnat lähtivät nousuun maailmalla. Meillä hintojen muutos näkyi viiveellä. Sen jälkeen nousu on ollut hurjaa. Ruoan hinta joulukuussa 2023 oli lähes viidenneksen korkeampi kuin joulukuussa 2021, Niemi sanoo.
– Vaatisi suuren muutoksen, että palaisimme vuoden 2020 tai 2021 hintatasoon. Yleiset kustannukset ja maatalousraaka-aineiden hinnat ovat edelleen korkeammalla kuin aiemmin. Maataloustuotteiden hinnat maailmalla olivat viime vuonna kaksikymmentä prosenttia korkeammat kuin vuonna 2020.
Paluuta vanhaan ei ole näköpiirissä
Euroopan tai Pohjoismaidenkaan mittakaavassa ruoan hinta ei ole noussut merkittävästi. Eurostatin tilastojen mukaan Suomessa elintarvikkeiden hinnat nousivat vuonna 2022 10,5 prosenttia ja seuraavana vuonna yhdeksän prosenttia.
Vastaavat luvut Ruotsissa olivat 11,7 ja 12,7 prosenttia. Päivittäiskauppatavara ry:stä viestitäänkin, että ruoan hinnannousu Suomessa on ollut alhaisempaa kuin EU-maissa keskimäärin ja hitaampaa kuin monissa verrokkimaissa.
Vanha sanonta on, että aika entinen ei koskaan enää palaa. Vilja-, liha- ja maitotuotteiden hinnat ovat edelleen kalliimmat kuin aiemmin. Näyttää siltä, että tilasta onkin tullut pysyvä eikä aiempiin hintoihin ole enää paluuta.
– Muutos on pysyvä. Tietty tasokorotus hintoihin tulee varmasti jäämään, vaikka nyt hinnoissa ollaankin tultu ja mennään edelleen alaspäin. Ruoan hinta laskee tänä ja ensi vuonna, mutta sen laskua hidastaa se, että globaalikulutus jatkaa edelleen kasvuaan. Jos globaali talouskasvu pysähtyy, niin silloin hinta tulee alaspäin. Mutta tällä hetkellä en tosiaan näe, että ruoan hinta tulee palaamaan vanhalle tasolleen, Jyrki Niemi sanoo.
Ruoan hinta tulee olemaan tulevaisuudessakin korkeammalla tasolla kuin olemme tottuneet. Mutta suunta on nyt alaspäin ja pidemmällä aikavälillä voidaan päästä kaksinumeroisiin lukuihin.
– Tapahtunut kahdenkymmenen prosentin hintapiikki on mahdollista jopa puolittaa, Niemi sanoo.