Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää Alexander Stubbin ennakkoäänisaalista ehkä ennakoituakin kovempana.
– Kuten suomalaiset ovat aivan selkeästi tuolla vaalikentillä viestineet, presidentin pitää olla koviinkin turvallisuuspoliittisiin tilanteisiin valmis heti ensimmäisestä päivästä lähtien.
– Puolustusministerinä näen tarkkaan, että ihmiset ovat todella huolissaan turvallisuustilanteesta. Sellaista harjoittelun paikkaa ei ole tarjolla presidentiksi, vaan pitää olla heti valmis menemään syvään päätyyn ja tulemaan töihin isänmaalle. Se näkyy noin kovassa tuloksessa, Häkkänen arvioi Verkkouutisille Alexander Stubbin vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Kokoomuksen ehdokas Stubb sai 28,3 prosenttia ennakkoäänistä. Toisena oli Pekka Haavisto (vihr.) 25,8 prosentilla ja kolmantena Jussi Halla-aho (ps.) 16,2 prosentilla.
– Toinen mielenkiintoinen havainto on se, että edelleen eduskuntavaaleissa ollut iso jakolinja, että vasemmistopuolueilla on vain 35 prosenttia kannatusta ja keskustaoikeistolaisilla puolueilla se 65 prosenttia. Siinä mielessä näyttää aika hyvältä toisen kierroksen asetelma, Antti Häkkänen sanoo.
– Nämä ovat henkilövaalit, mutta ihan selvästi näyttää siltä, että tämä viime vuosien arvomaailmojen tietty jakautuminen näkyy myös presidentinvaalissa. Kansallisen turvallisuuden painotukset ovat ihan erilaiset Alexander Stubbilla kuin vaikka Li Anderssonilla, hän jatkaa.
Pekka Haaviston ennakkoäänitulosta Häkkänen pitää hyvänä. Hänen mukaansa Haaviston saalis on kuitenkin kertynyt käytännössä SDP:n Jutta Urpilaisen ja vasemmistoliiton Li Anderssonin kustannuksella.
Antti Häkkänen arvioikin, että vasemmistolainen äänestäjäpotti on pitkälti siis tyhjennetty Pekka Haaviston tulokseen.
Miten vaalikamppailu sitten muuttuu toisella kierroksella?
– Riippuu siitä, ketkä ovat toisella kierroksella. Haavisto on selkeästi vasemmiston ehdokas ja Stubb tulee keskustaoikeistolaisesta arvomaailmasta, Antti Häkkänen sanoo.
Hän teroittaa, että kyse ei ole sinänsä puoluepolitiikasta vaan kansalaisten arvoista.
– Me näemme sen arvoeron. Otetaan vaikka esimerkiksi Sauli Niinistö ja Tarja Halonen. Halonen edustaa enemmän tätä nyt 35 prosentin vasemmistolaista maailmankuvaa ja kyllähän kansalaiset sen tietävät.
– Sauli Niinistö edustaa taas enemmän tätä 65 prosentin keskustaoikeistolaista maailmankuvaa.
– Sitä on myös se arvojohtajuus. Se, millaisia arvoja presidenttiehdokas edustaa, se näkyy myös tuloksissa. Olen aika luottavainen, että Suomessa tullaan valitsemaan keskustaoikeistolainen presidentti.