Metsäyhtiö Stora Enson loppuvuosi oli vaikea. Yhtiön liikevaihto laski noin neljänneksen viime vuoden viimeisellä neljänneksellä verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Liikevaihtoa yhtiö teki noin 2,2 miljardia euroa.
Liikevaihto oli hieman analyytikkojen ennusteita pienempi. Liikevaihto laski muun muassa markkinoiden heikon pohjakysynnän ja markkinahintojen laskun takia.
Operatiivinen liiketulos romahti 51 miljoonaan euroon, kun edellisenä vuonna se oli 355 miljoonaa euroa.
Analyytikot osasivat odottaa heikkoa tulosta, sillä vuoden viimeisen neljänneksen markkinatilanne oli poikkeuksellisen heikko.
Stora Enson tulos romahti odotetusti hyvästä vertailutasosta sektorin erittäin heikossa markkinatilanteessa ja tulos oli linjassa analyytikoiden konsensusennusteiden kanssa, kirjoittaa osakeyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen Inderesin aamukatsauksessa.
Koko viime vuonna yhtiö teki liikevaihtoa noin 9,4 miljardia euroa, joka on noin 2,3 miljardia edellisvuotta vähemmän. Koko vuoden operatiivinen liiketulos oli 342 miljoonaa euroa. Tämä on vain noin viidennes siitä, mihin yhtiö ylsi vuotta aiemmin.
Stora Enso ilmoitti torstaina tuloksen julkistuksen yhteydessä käynnistäneensä uuden kannattavuuden parantamisohjelman, jonka tavoite on parantaa vuotuista operatiivista liiketulosta 80 miljoonaa euroa. Ohjelma voi johtaa noin 1000 työntekijän henkilöstövähennykseen. Suunnitelmiin ei sisälly tehtaiden sulkemisia.
Stora Enso arvioi, että markkinaolosuhteet pysyvät epävarmoina kuluvana vuonna ja että kysyntään, hintoihin ja marginaaleihin kohdistuu jatkuvia paineita. Myönteisinä merkkeinä yhtiö näkee sellun hintojen nousun, sellun maailmanlaajuisten varastojen pienenemisen sekä inflaation ja korkojen alenemisen.
Ensimmäisellä vuosineljänneksellä markkinoiden ei odoteta paranevan merkittävästi vuoden 2023 historiallisen alhaisen viimeisen vuosineljänneksen ja hitaan elpymisen jälkeen.
Viljakaisen mukaan Stora Enson tämän vuoden ohjeistus ei juuri tarjoa informaatioarvoa sijoittajille.
Yhtiö arvioi operatiivisen liiketuloksen olevan tänä vuonna korkeampi kuin viime vuonna.
Stora Enso ehdottaa yhtiökokoukselle 0,10 euron osakekohtaista osinkoa viime vuoden tuloksesta, minkä lisäksi hallitukselle esitetään valtuutusta jakaa 0,20 euron lisäosinko tilanteen niin salliessa loppuvuoden aikana. Edellisvuonna yhtiö maksoi 0,60 euron osingon.
– Mielestämme osinkoehdotus kuvaa Stora Enson lyhyellä tähtäimellä haastavaa tilannekuvaa ja edellytykset lisäosinkovaltuutuksen käyttöön ovat vielä pitkälti auki, Viljakainen kirjoittaa analyysissa.