Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa henkilöllä on useita sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä, kuten vyötärölihavuus, korkea verenpaine, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutettu tutkimus osoitti, että metabolinen oireyhtymä nopeuttaa biologista vanhenemista, ja että perimä saattaa selittää havaittua yhteyttä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin uusimpia epigeneettisiä kelloja, jotka mittaavat biologista ikää DNA:n metylaatiotasojen perusteella. Metylaatio on yksi epigeneettisistä mekanismeista, jotka säätelevät geenien toimintaa.
Epigeneettiset kellot ovat koneoppimismenetelmillä kehitettyjä ennustemalleja, jotka antavat arvion henkilön biologisesta iästä metylaatiodataan perustuen. Biologinen ikä voi erota kronologisesta iästä, sillä se kuvastaa myös henkilön terveydentilaa, toimintakykyä ja yksilöllistä elinajanodotetta.
Tutkimuksessa havaittiin, että metabolinen oireyhtymä oli yhteydessä kiihtyneeseen biologiseen vanhenemiseen. Metabolinen oireyhtymä kiihdytti vanhenemista keskimäärin 2,6 vuotta GrimAge-kellolla ja 1,4 kuukautta jokaista kalenterivuotta kohden uudemmalla DunedinPACE-kellolla mitattuna.
Yhteys metabolisen oireyhtymän ja kiihtyneen ikääntymisen välillä säilyi, vaikka analyysissä huomioitiin sukupuoli, ikä, liikunta, tupakointi, alkoholin käyttö tai lääkkeiden käyttö.
– Tutkimuksessa käytetty aineisto sisälsi myös kaksosia, mikä mahdollisti perimän merkityksen selvittämisen tässä yhteydessä ensimmäistä kertaa. Tulokset viittasivat siihen, että geneettiset tekijät ovat merkittävä selittävä tekijä metabolisen oireyhtymän ja biologisen vanhenemisen välisessä yhteydessä, kertoo tutkijatohtori Tiina Föhr Jyväskylän yliopistosta.
Hänen mukaansa tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystä biologisesta vanhenemisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä.
– Tuloksia voidaan hyödyntää terveyden edistämistyössä ja kehitettäessä toimenpiteitä, jotka edesauttavat tervettä vanhenemista, Föhr lisää.
Pääaineisto koostui 268 tutkittavasta, joista naisia oli 57 prosenttia. He olivat iältään 23–69-vuotiaita, kattaen koko aikuisuuden ikäskaalan. Tutkimus toistettiin tulosten varmentamiseksi kahdessa muussa riippumattomassa aineistossa; toinen aineisto koostui yksilöistä ja toinen kaksosista.
Tutkittavien metabolisen oireyhtymän osatekijät – vyötärönympärys, verenpaine sekä paastoverinäytteestä määritetty verensokeri sekä triglyseridien ja hdl-kolesterolin määrä – määritettiin laboratorio-olosuhteissa. Tutkittavien elintapoihin liittyviä tekijöitä eli liikunta-aktiivisuutta, tupakointia ja alkoholinkäyttöä selvitettiin kyselylomakkeilla.
Tutkimus on julkaistu arvostetussa International Journal of Obesity-tiedelehdessä.