Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kuoli perjantaina Siperiassa sijaitsevassa vankilassa, jolla on kylmäävä historia.
Arktisena sutena tunnettu vankila, viralliselta nimeltään FKU IK-3, sijaitsee Sob-joen rannalla noin 6 000 asukkaan Harpin kylässä Jamalo-Nenetsian autonomisessa piirissä Siperiassa. Nimi Harp tarkoittaa nenetsin kielellä revontulia. Uralvuorten juurella sijaitsevalla ikiroudan alueella vain viidennes asukkaista on venäläisiä – samojedikansoihin kuuluvat hantit ja nenetsit muodostavat taas kaksi kolmasosaa alueen asukkaista.
Vankilan paikalla sijaitsi alun perin vuonna 1948 perustettu 501. rakennusgulagin vankileiri, jonka vankien tehtäväksi määrättiin rautatien rakentaminen Uralvuorten toisella puolella sijaitsevan Tšumin ja lännessä sijaitsevan Labytnangin kaupungin välille. Leiri hylättiin Stalinin kuoltua vuonna 1953.
Nykyinen vankila perustettiin rapistuneen leirin raunioille vuonna 1961. 2000-luvun alussa vankilaa laajennettiin merkittävästi, ja sinne rakennettiin erillinen osasto kaikista vaarallisimmille vangeille.
IK-3 onkin yksi Venäjän eristyneimmistä vankiloista, ja Kommersantin mukaan suurin osa sen vangeista suurin osa on tuomittu yli 20 vuoden vankeusrangaistuksiin. Vankipaikkoja on hieman yli tuhat.
Vankila oli niin eristyksissä, että jopa Navalnyin asianajajat kokivat lähes mahdottomaksi vierailla päämiehensä luona.
– Ensin kolme tuntia lentokoneella Moskovasta Salehardiin, sitten Ob-joen yli kesäisin lautalla tai talvisin jäätietä pitkin, ja sitten 50 kilometriä autolla, toimittaja Sergei Gorjaško kuvaa matkaa vankilaan RTVI:lle.
Navalnyi siirrettiin vankilaan joulukuussa 2023. Hän ei siis ehtinyt viettämään vankilassa aikaa kuin vajaat kaksi kuukautta. Poliittisia vankeja on IK-3:ssa tosin pidetty aikaisemminkin: Muun muassa oppositiopoliitikko Mihail Hodorkovskin läheinen liittolainen Platon Lebedev vietti samassa vankilassa kaksi vuotta.
Lebedev kuvasi oloja vankilassa Novaja Gazetan haastattelussa vuonna 2006. Tuolloin hän kertoi 40 pakkasasteen lämpötiloista talvisin sekä sietämättömistä hyttysparvista kesäisin.
IK-3 on luokiteltu Venäjän rikoslain mukaiseksi ”erityissäännöstön alaiseksi vankileiriksi”. Tällaisiin vankiloihin voidaan määrätä vain ihmisiä, jotka on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen tai jotka ovat erityisen alttiita uusimaan rikoksensa.
Vankilan säännöt ovatkin tiukimmasta päästä. Venäjän vankeinhoitolaitos listaa sivuillaan pitkän listan esineitä, joita vankilaan ei saa tuoda: Pannassa ovat muun muassa omat vaatteet, pelikortit, kartat sekä materiaalit, joissa puolustellaan ”ääriajattelua”.
Vankien odotetaan myös tekevän työtä. IK-3:ssa on työpaja poronnahkojen parkitsemiselle, joista valmistetaan nahkoja alueen alkuperäisasukkaiden telttoihin. Lisäksi vangit valmistavat seinien osia työmaille sekä matkamuistoja.
Ihmisoikeusaktivistit ovat kritisoineet vankilan työntekijöitä karuista oloista ja epäinhimillisistä kollektiivisista rangaistuksista. Toimittaja Dmitry Kolezevin mukaan IK-3:n olojen tarkoitus onkin murtaa vankien tahdonvoima.
Venäjän vankeinhoitovirasto suhtautuu IK-3:n karuihin oloihin positiivisemmin.
– Vuosien varrella laitos on myötävaikuttanut merkittävästi hallituksen asettamiin tavoitteisiin vankien uudelleenkouluttamiseksi ja parantamiseksi sekä heidän palauttamiseksi osaksi yhteiskuntaa lainkuuliaisina kansalaisina, vankila kertoo nettisivuillaan.