Yritysten taloudellinen tilanne on heikentynyt alkuvuoden aikana. Tilanne on heikoin muutamaan vuoteen, kertoo Suomen yrittäjien teettämä tuore yrittäjägallup.
52 prosenttia pk-yrityksistä arvioi helmikuussa, että yrityksen taloudellinen tilanne on erittäin tai melko hyvä. 17 prosenttia vastaajista arvioi, että tilanne on melko tai erittäin huono. Tämä tarkoittaa sitä, että tilanne on melko tai erittäin huono noin 75 000 yrityksessä.
Yritysten tilanteessa on tapahtunut käänne heikompaan, sillä vielä joulukuussa 55 prosenttia vastaajista arvioi, että yrityksen tilanne on erittäin tai melko hyvä. 15 prosenttia arvioi joulukuussa, että tilanne on melko tai erittäin huono. Vaikein tilanne on kaupan alalla, jossa 22 prosenttia yrityksistä kertoo, että tilanne on melko tai erittäin huono.
− Yritysten tilanne on hankaloitunut alkuvuoden aikana. Ammattiliittojen lakot vaikeuttavat vaikeaa tilannetta entisestään, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.
− Suomessa ei valitettavasti riittävästi ymmärretä Suomen tilanteen hankaluutta. Moni kuvittelee, että voimme jatkaa velaksi elämistä ja välttää uudistuksia loputtomiin. Meillä pitää olla rohkeutta toteuttaa rakenteellisia uudistuksia, jotta saamme Suomen talouden kasvuun, Pentikäinen jatkaa.
Myös näkymissä on tapahtunut käänne heikompaan. 22 prosenttia arvioi, että yrityksen taloudellinen tilanne heikkenee selvästi tai jonkin verran seuraavan vuoden aikana. Näkymät ovat heikoimmat rakentamisen alalla, jossa 32 prosenttia arvelee, että tilanne heikkenee.
− Suomeen tarvitaan kasvua, ja kasvun luovat yritykset. Niiden halu ja mahdollisuudet kasvaa ovat kuitenkin heikot, mikä näkyy investointien vähenemisenä. Kasvuhakuisten yritysten osuus laskee jatkuvasti, mikä on huolestuttavaa, Pentikäinen sanoo.
− Ymmärrän yrittäjiä, jotka tässä työmarkkinapoliittisessa ilmastossa miettivät, olisiko parempi panna pillit pussiin ja lopettaa tai lähteä muualle.
Suomen Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 339 pk-yritysten edustajaa. Kysely tehtiin 7.−13. helmikuuta 2024. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.