Esteitä suljetulla Vaalimaan raja-asemalla. / LEHTIKUVA / LAURI HEINO

USU: Itärajan push back -menettelylle tukea eduskunnasta

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Matias Marttinen pitää tärkeänä, että viranomaisille saadaan riittävät toimivaltuudet käyttöön myös voimankäytössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yli puolet eduskuntaryhmistä suhtautuu myönteisesti tai varovaisen myönteisesti siihen, että luvattomasti itärajan ylittäneet turvapaikanhakijat voitaisiin palauttaa Venäjälle ilman turvapaikkahakemuksen käsittelyä.

Asia selviää Uutissuomalaisen kyselystä eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Yhdeksästä eduskuntaryhmästä myönteisesti asiaan suhtautuvat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja Liike Nyt. SDP:n kanta on varovaisen myönteinen.

Palautusta ilman turvapaikkakäsittelyä vastustavat vain vihreät ja vasemmistoliitto. Kristillisdemokraatit ei ota kysymykseen kantaa. RKP ei vastannut kyselyyn.

Niin sanotussa push back -menettelyssä laittomasti rajan ylittäneitä ihmisiä palautettaisiin tietyissä tilanteissa rajalta takaisin Venäjälle ilman turvapaikkahakemusten käsittelyä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on sanonut, että menettelyä pitää selvittää.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Matias Marttinen pitää tärkeänä, että viranomaisille saadaan riittävät toimivaltuudet käyttöön myös voimankäytössä.

– Hallitus valmistelee parhaillaan uusia keinoja Venäjän hybridivaikuttamiseen vastaamiseksi. Kansallinen turvallisuus on asetettava etusijalle, kuten hallitus on tehnytkin, Marttinen sanoo.

SDP:n eduskuntaryhmän kanta asiaan on varovaisen myönteinen, jos reunaehdot täyttyvät. Ryhmänjohtaja Tytti Tuppurainen korostaa, että Suomen viranomaiset toimivat aina lakien mukaan ja noudattaen Suomea sitovia kansainvälisoikeudellisia normeja.

– Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännön mukaan eräissä rajoitetuissa tilanteissa on mahdollisuus palauttaa rajan yli väkisin pyrkiviä takaisin ottamatta vastaan turvapaikkahakemusta. Ihmisoikeustuomioistuin on asettanut menettelylle myös tiukat reunaehdot, Tuppurainen toteaa.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Jussi Saramo korostaa, että mikäli rajan yli tullut hakee turvapaikkaa, hän ei ole luvaton vaan kansainvälisen oikeuden hyväksymä.

– Suomi on sitoutunut käsittelemään hakemukset. Käsittelyprosessia pitää kuitenkin sujuvoittaa ja nopeuttaa laadusta huolehtien, se on kaikkien etu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)