Sauli Niinistö ja Alexander Stubb 1. maaliskuuta 2024. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Sauli Niinistö jää historiaan murrosajan presidenttinä”

Presidenttikaudelle osuivat niin pakolaiskriisi, koronapandemia kuin Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sauli Niinistön presidenttikausi päättyi tänään perjantaina samalla, kun hänen seuraajansa Alexander Stubb aloitti tehtävässä.

Kokoomustaustainen Niinistö toimi tasavallan presidenttinä kahden toimikauden ajan vuosina 2012–2024. Vuonna 2012 hänet valittiin tehtävään kokoomuksen ehdokkaana. Vuoden 2018 vaalissa hänet valittiin jatkokaudelle valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Hänen presidenttikautensa ajalle osuivat niin pakolaiskriisi, koronaviruspandemia kuin Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa. Niinistön presidenttikauden lopulla Suomi hakeutui puolustusliitto Naton jäseneksi.

– Sauli Niinistö jää historiaan murrosajan presidenttinä, jolloin Venäjän uhka teki paluutaan ja Suomi häivytti ulkopolitiikastaan hiljalleen kylmän sodan perintöä. Ympyrä sulkeutui Naton myötä ja kuvaavaa on, miten Niinistön viimeisenä päivänä Venäjällä haudataan oppositiojohtaja [Aleksei Navalnyi], ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen luonnehtii viestipalvelu X:ssä.

– Vaikka sodat ovat maailmanaikaamme vaikuttava asia ja realismi ulkopolitiikan ydintä, ei saa unohtaa, että ulkopolitiikka pyrkii ylläpitämään rauhaa ja puolustamaan arvoja. Hieno puhe presidentiltämme, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo.

Entinen ulkoministeri Timo Soini sanoi Verkkouutisten Sanna Ukkola Show’ssa, että Suomen tapaa hoitaa Venäjä-suhteita Niinistön kaudella tullaan arvioimaan kriittisemmin lähitulevaisuudessa.

– Nyt on vähän liian aikaista siihen. Kyllä Niinistöön pätee sama kuin kaikkiin Suomen presidentteihin. He halusivat tähän päivään mennessä kiinnittää Venäjään paljon huomiota. Se näkyy [MaunoKoivistossa ja [TarjaHalosessa, [UrhoKekkosesta puhumattakaan, Soini sanoi.

Sosiaalisessa mediassa useat poliitikot ovat kiitelleet Niinistöä työstä isänmaan eteen.

– Kiitos tasavallan presidentti Sauli Niinistö 12 vuoden työstä isänmaan eteen turvallisuusympäristön murrosten keskellä!, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Tänään päättyy yksi luku historiassa, kun ainakin henkilökohtaisesti todistamani ajan paras presidentti jää ansaituille eläkepäiville. Kiitos Sauli Niinistö työstäsi isänmaan puolesta, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kirjoittaa.

– Uusi tasavallan presidentti astui virkaansa. Hänen kannattaa painaa edeltäjänsä sanat tarkkaan mieleensä. Menestystä tehtävään tasavallan presidentti Alexander Stubb! Syvä kiitos Sauli Niinistö työstäsi isänmaan ja kansan hyväksi, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo.

Keskustan kansanedustajan Katri Kulmunin mukaan Niinistö on presidenttinä hoitanut taitavasti maamme ulkopolitiikkaa, nojannut diplomatiaan, pitänyt eduskunnan informoituna ja vienyt Suomen lopulta myös uuteen puolustusliiton aikaan Nato-jäsenenä.

– Niinistö on noussut myös kiistatta kansakunnan arvojohtajaksi ja hänen harkittuja puheenvuoroja myös muusta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on kuunneltu. Pontta tälle ovat antaneet häkellyttävät suosioluvut näin vielä kauden loppuun asti. Itse olen erityisesti arvostanut hänen talouspoliittisia huomioitaan. On harmi, että tervettä taloutta korostaneita näkemyksiä on ehkä vähiten Niinistön neuvoista noudatettu, Kulmuni kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Suomella on uusi presidentti, Alexander Stubb, joka vakuutti eduskunnan edessä ”kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä”. Lämmin kiitos Sauli Niinistö vakaasti hoidetusta työstä isänmaan eteen. Jumala siunatkoon presidenttiä ja Suomen kansaa!, keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Komissaari Jutta Urpilainen (sd.) nostaa esiin sen, kuinka Sauli Niinistö on presidenttinä rakentanut luottamusta.

– Puheet ja teot ovat viestineet vakautta ja auttaneet suomalaisia luottamaan tulevaan. Suuri kiitos.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kiittää viestipalvelu X:ssä sekä Niinistöä että Stubbia hienoista ja arvokkaista puheista.

– Iloinen siitä, että saan asua maassa, jossa käydään rakentavat, toisiaan kunnioittavat ja demokraattiset vaalit. Samaan aikaan naapurimaassamme vietetään Aleksei Navalnyin hautajaiset…, Andersson kirjoittaa.

Myös Viron presidentti Alar Karis kiittää Niinistöä vuosien ystävyydestä ja yhteistyöstä.

– Omistautumisenne ystävyytemme rikastuttamiseen on kiitettävää. Kiitos Sauli! Aitäh Sulle! (suomeksi Kiitos sinulle), Karis kirjoittaa.

Ennen presidenttiyttä Niinistö toimi muun muassa eduskunnan puhemiehenä (2007–2011) ja valtiovarainministerinä (1996–2003). Kokoomuksen puheenjohtajana hän oli 1994–2001. Niinistö pyrki presidentiksi jo vuoden 2006 vaalissa, mutta ei tullut valituksi.

Artikkelia korjattu 1.3.2024 kello 14.40: Korjattu Henri Vanhasen titteli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)