Kiinan ja Taiwanin välien kriisiytyminen sotaan asti voisi johtaa jopa maailmanlaajuiseen pulaan edistyneistä mikrosiruista, kertoo The Times.
Jo konflikti Taiwanin lähialueilla voisi katkaista mikrosirujen toimitusketjuja, millä olisi suuria vaikutuksia teollisuudelle ympäri maailman.
Kiina ja Taiwan ovat kumpikin järjestäneet suuria ja näyttäviä sotaharjoituksia viime vuosien aikana, eikä valmiutta aseelliseen konfliktiin ole peitelty.
Kiinan virallisen käsityksen mukaan Taiwan on kapinoiva maakunta. Maa on sanonut olevansa valmis ottamaan Taiwanin haltuunsa vaikka sotilaallisin keinoin, mikäli tilanne niin edellyttää.
Yhdysvallat puolestaan on tukenut Taiwania.
Koko maailman edistyneistä mikrosiruista 92 prosenttia tuotetaan Taiwanilla sijaitsevissa tehtaissa, mikä tekee saaresta erittäin merkittävän niin Kiinalle kuin Yhdysvalloille.
Yhdysvalloissa konfliktin uskotaan olevan edessä. 67 prosenttia yhdysvaltalaisista asiantuntijoista sanoi Center for Strategic and International Studies -keskuksen kyselyssä tammikuussa odottavansa kriisiä Taiwanin alueella tänä vuonna.
Toisaalta myös Kiina on riippuvainen Taiwanissa tuotetuista mikrosiruista. Teollisuudenalana mikrosiruteollisuus on myös erittäin edistynyttä ja tarkkuutta vaativaa.
Sotilaallisen uhittelun ohella Kiina on myös pyrkinyt vaikuttamaan Taiwanin vaaleihin. Myös Taiwaniin kohdistuvien kyberhyökkäysten määrä on suuri.
Saareen kohdistuu kymmenen miljoonaa kyberhyökkäysyritystä kuukaudessa. Sen lisäksi Kiina pyrkii levittämään valeuutisia ja virheellistä tietoa Taiwanin asukkaiden keskuudessa.
Kiinan presidentti Xi Jinping on vannonut palauttavansa Taiwanin takaisin Kiinan yhteyteen.
Yhdysvaltojen tuki Taiwanille sisältänyt aseiden myyntiä ja suoria apupaketteja. Sen lisäksi maa on myös esimerkiksi lähettänyt laivojaan saaren läheisyyteen viestiksi Kiinalle siitä, että Yhdysvallat on Taiwanin tukena.
Mahdollisessa Kiinan ja Taiwanin välisessä konfliktissa Yhdysvallat olisi väkisinkin osapuolena.