Verkkouutiset

Kokeellinen fuusioreaktori Prahassa. / COMPASS tokamak

Fuusiovoimalat voivat olla toiminnassa yllättävän pian

Monet alan toimijat uskovat, että ensimmäinen voimala valmistuu jo 2030-luvun alkupuolella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Fuusiovoimalat voivat tuottaa sähköä ja lämpöä mahdollisesti jo 2030-luvun alkupuolella, useat alan asiantuntijat uskovat.

Perinteisen sanonnan mukaan teoria-asteella ollut fuusiovoima tulee aina pysymään ulottumattomissa, sillä sen on toistuvasti lupailtu olevan 20–30 vuoden päässä.

Brittiläinen First Light Fusion -yhtiö ilmoitti maaliskuun alussa rikkoneensa amerikkalaisessa laboratoriossa paineen maailmanennätyksen. Laboratoriossa saatiin aikaan olosuhteet, joissa paine oli viisi kertaa suurempi kuin maapallon ytimessä.

Muutamaa päivää aiemmin vertaisarvioiduissa tutkimuksissa vahvistettiin amerikkalaisen Commonwealth Fusion Systems -yrityksen väite ennätysvahvasta magneetista. Tämän sanotaan mullistavan fuusiovoiman toimintaedellytykset, sillä koereaktoreissa on tähän mennessä kulutettu enemmän sähköä kuin mitä niissä on saatu tuotettua. Niin sanottu Q-arvo olisi näin ollen ensimmäistä kertaa yli 1,0.

– Se käytännössä muutti saman tien fuusioreaktorin sähköntuotannon hintaa lähes 40-kertaisesti, professori Dennis Whyte sanoi Telegraph-lehden mukaan.

Tähän tarvittavaa teknologiaa ei ollut käytännössä olemassa vielä vuosikymmen sitten. Suprajohteissa tapahtunut edistys tarkoittaa, että voimala voi olla vahvempien magneettien vuoksi kymmeniä kertoja pienempi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n Lontoossa järjestetyssä konferenssissa 65 prosenttia alan asiantuntijoista ennakoi, että fuusiolla pystytään tuottamaan sähköä markkinahintaan vuoteen 2035 mennessä. Vastaajista 90 prosenttia uskoi, että tämä on mahdollista viimeistään vuoteen 2040 mennessä.

Monet alan toimijat uskovat, että ensimmäinen fuusiovoimala valmistuu jo vuonna 2031–2035. Yksityisiä fuusiovoimayhtiöitä oli vielä 2010-luvun alussa alle kymmenen, mutta nyt jo yli 40 kappaletta eri puolilla maailmaa.

Myös Kiina on ohjannut yhä suurempia voimavaroja fuusiovoiman kehittämiseen. Sen kansallisessa hankkeessa linjattiin, että ”hallittu ydinfuusio on tulevaisuuden energian ainoa suunta”.

Fuusiovoimalla olisi monia etuja esimerkiksi ydinfissioon verrattuna. Britanniassa ja Yhdysvalloissa voimaloita koskeva sääntely tulee olemaan samanlaista kuin sairaaloilla, sillä ne käyttävät vain pieniä määriä deuteriumia ja tritiumia.

Fuusiovoimala ei tuottaisi päästöjä eikä pitkän aikavälin ydinjätettä. Sen luomaa lämpöä voidaan käyttää teollisuuden päästöjen vähentämisessä. Polttoainetta olisi saatavilla tuhansiksi vuosiksi, sillä deuteriumia saa merivedestä ja tritiumia voidaan valmistaa reaktoreissa litiumin avulla.

Hallitsemattoman ketjureaktion riskiä ei ole, eikä fuusiovoimaloita voida hyödyntää asetuotannossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)