Petteri Orpon (kok.) hallitus joutui kehysriihessä kovaan paikkaan, kirjoittaa työministeri Arto Satonen (kok.) tuoreimmassa viikkokirjeessään. Viime vuoden hallitusneuvotteluissa sovitut kuuden miljardin tasapainottamistoimet eivät riitä, vaan hallituksen oli kehysriihessä sovittava nopeista lisätoimista. Jos päätöksiä ei kehysriihessä olisi saatu tehtyä, uhkaisi Suomea Satosen mukaan ainakin EU:n alijäämämenettelyyn joutuminen, mahdollisesti myös luottoluokituksen lasku ja valtionvelan korkojen nousu.
– (Sanna) Marinin (sd.) hallituksen perintö nykyiselle hallitukselle oli karu, Satonen kirjoittaa.
Kehysriihen myötä välitön kriisi on ministerin mukaan saatu torjuttua.
– Kreikan tielle ajautuminen olisi todellinen uhka, jos julkista taloutta vahvistavia päätöksiä ei kyettäisi tekemään. Se merkitsisi isoja heikennyksiä sosiaaliturvaan, palveluihin ja eläkkeisiin, sekä kovia veronkorotuksia. Yli varojensa ei voi elää valtiokaan. Nyt tehdyt päätökset antavat kovaa maata jalkojen alle ja välitön kriisin uhka väistyy. Tämä on asioiden iso kuva ja se on syytä muistaa.
Ratkaisut eivät Satosen mukaan syntyneet helposti. Osa säästöistä on sellaisia, joita ei mikään hallitus olisi tehnyt kuin pakon edestä, hän kirjoittaa.
– ALV:n korotus ei ole iloinen asia, mutta välttämätön tässä tilanteessa. Kaikki muut vaihtoehtoiset veroratkaisut olisivat olleet huonompia työllisyyden ja talouskasvun näkökulmasta. ALV:n korotuksen vaikutusta helpottaa se, että inflaatio on taittunut ja korot todennäköisesti laskevat vuoden kuluessa. Yhdessä palkkojen nousun kanssa se merkitsee, että palataan korona-ajan jäljiltä normaaliaikaan ja ostovoima kääntyy jälleen nousuun.
Hallitus teki kehysriihessä myös kasvua tukevia ratkaisuja, Satonen kirjoittaa. Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa puhtaan siirtymän investointien verohyvityksen, satojen miljoonien sijoituksen valtion pääomasijoitusyhtiöön sekä panostukset TK-investointeihin.
Ministeri toivoo koko yhteiskunnan ymmärtävän Suomen julkista taloutta uhkaavat riskit.
– Suomen julkisen talouden tilanne on edelleen vakava, vaikka akuutti kriisi saatiinkin kehysriihen päätöksillä torjuttua. Toivoa sopii, että tilanteen vakavuus koko yhteiskunnassa ymmärretään. Hyvä merkki on, että ainakin toistaiseksi maassa vallitsee työrauha.
– Lakkoilemalla Suomi ei nouse, vaan parantamalla suomalaisen työn kilpailukykyä, Satonen päättää.