Kokoomuslaiset kansanedustajat ovat tehneet toimenpidealoitteen, jolla ehdotetaan Tiktokin kieltämistä Suomessa.
Heidän mukaansa sovellukseen liittyvät turvallisuusriskit sekä sen haitalliset vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat ilmeisiä.
– Väkivaltainen, ahdistava, koukuttava tai vaaraa aiheuttava sisältö ei kuulu lasten ruuduille, sanovat kokoomusedustajat.
Kokoomuslaisten edustajien mukaan Tiktokin aiheuttamat haittavaikutukset erityisesti lapsille ja nuorille ovat ilmeisiä. Sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta minkäänlaista iän varmistusjärjestelmää ei ole käytössä.
– Tiktokissa leviää huomattava määrä vaarallista ja väkivaltaista sisältöä, ja se on omiaan levittämään haitallisia haasteita ja ilmiöitä alaikäisten keskuudessa. Sovelluksessa on levinnyt esimerkiksi materiaalia onnettomuuksista, väkivaltaan yllyttämisestä ja kuolemasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sovellukseen tulvi runsaasti videoita sodan keskeltä, joille alaikäiset altistuivat. Tällaista materiaalia ei saa päätyä lasten ruuduille, toimenpidealoitteessa sanotaan.
Kokoomusedustajien mukaan on selvää, että väkivaltaisen tai muutoin ahdistavan sisällön näkeminen on lapsille ja nuorille haitallista. Sillä voi olla myös pitkäkestoisia ja aggressiivista käytöstä lisääviä vaikutuksia.
Edustajat korostavat sovelluksessa leviävän paljon myös väärää ja harhaanjohtavaa materiaalia, jota lapset eivät osaa tunnistaa.
– Lisäksi Tiktokin algoritmi on suunniteltu mahdollisimman koukuttavaksi. Sovelluksen käyttö voi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta vahingoittaen nuorten keskittymiskykyä ja kehitystä, kokoomusedustajat toteavat.
Turvallisuusriskit merkittäviä
Kiinalaisomisteisen sovelluksen aiheuttamista turvallisuusriskeistä on varoittanut esimerkiksi Suojelupoliisi. Sen mukaan Tiktok kerää valtavia määriä tietoja niin laitteesta kuin käyttäjistäkin, jotka voivat päätyä Kiinan tiedusteluviranomaisille.
Myös tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo on varoittanut Tiktokin oleva tehokas ja vaarallinen kybersodankäynnin, infosodankäynnin ja psykologisten operaatioiden kanava.
Tiktokin turvallisuusriskeihin on kiinnitetty vahvemmin huomiota myös muissa länsimaissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi lakiesityksen, joka pakottaisi Tiktokin omistavan kiinalaisyhtiö Bytedancen myymään sovelluksen Yhdysvaltain toiminnot, jotta se voisi jatkaa maassa.
Kokoomusedustajat korostavat aloitteessaan, että Kiinassa sovelluksella on tyystin erilaiset käyttöehdot kuin esimerkiksi Euroopassa.
– Suomessa sovellus voi syöttää käyttäjälle väkivaltaan kannustavaa sisältöä, mutta Kiinassa ei. Kiinassa Tiktok tunnetaan nimellä Douyin. Douyin syöttää lapsille opetuksellista sisältöä ja sen käyttöä lasten ja nuorten keskuudessa on rajoitettu merkittävästi sen haitallisuuden vuoksi, toimenpidealoitteessa kuvataan.