Lakkojen kohteena on tällä kertaa myös musiikkialan oppilaitoksia. Palkansaajaliittojen huhtikuussa toteuttamat lakot kohdistuivat noin 19 000 lapseen ja nuoreen yksityisissä oppilaitoksissa. Laajenemisen myötä lakot koskettaisivat 35 000 koululaista ja opiskelijaa.
– Lakot perustuvat ammattiliittojen itse lietsomaan uhkakuvaan siitä, että palkkaerot saattavat tulevaisuudessa kasvaa. On surkuhupaisaa, että kunta-alalle tehdyllä palkkaohjelmalla oli tarkoitus kuroa umpeen palkkaeroja suhteessa yksityiseen sektoriin ja nyt sillä perusteellaan yksityisen sektorin lakkoja, sanoo Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen tiedotteessa.
Hänen mukaansa palkansaajaliittojen viestinnässä pyritään luomaan mielikuva siitä, että kuntien palkkaohjelma johtaisi vääjäämättä siihen, että yksityiset oppilaitokset jäisivät palkoissa jälkeen.
Sivistan mukaan kuitenkin OAJ:n huhtikuussa hylkäämän sovintoedotuksen myötä taulukkopalkkoihin ja -palkkioihin esimerkiksi yksityisissä peruskouluissa ja lukioissa vuosille 2022-2024 tehdyt korotukset olisivat olleet lähes prosenttiyksikön korkeammat kuin kuntien kouluissa.
– Lähes kaikki OAJ:n päättäjät työskentelevät kunnissa ja kuntapuolen palkkaohjelmaa yritetään nyt lakoin runnoa yksityiselle sektorille ilman, että alalla olisi palkkaohjelmalle faktoihin pohjautuvaa perustelua, Salonen sanoo.
– Yksityisellä sektorilla työnantajat eivät ole sidottuja työehtosopimuksen minimipalkkoihin, ja ansiot nousevat myös muilla perustein kuin sopimuskorotuksina, hän jatkaa.
Sivista muistuttaa, että tilastojen mukaan opettajien ansiot vastaavat hyvin muiden korkeakoulutettujen ansioita.
– Vlittävätkin selvästi, kun pitkät palkalliset vapaat otetaan huomioon.