Britannian kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjä vierailulla Karjalan lennostossa Siilinjärvellä kesäkuussa 2022. LEHTIKUVA / MATIAS HONKAMAA

Ilmavoimien komentaja: F-35-hävittäjät saapuvat ajallaan

Suomalaislentäjiä ja -mekaanikkoja koulutetaan ensi vuodesta alkaen Yhdysvalloissa kahdessa tukikohdassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen F-35-hävittäjien toimituksien sekä niiden ohjaajien että mekaanikkojen koulutuksen aikatauluihin ei ole tulossa suunnittelemattomia muutoksia eikä viiveitä, kertoo ilmavoimien
komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen Satakunnan Lennostossa.

Julkisuudessa esiintyneisiin tietoihin hävittäjien TR-3-päivityksistä Keräsellä oli lisätietona Yhdysvaltain F-35 Joint Program Officen johtajalta kenraaliluutnantti Michael Schmidtiltä, että ohjelmisto saadaan käyttöön kesäkuussa. Tämä tarkoittaa, että heinäkuusta alkaen Pentagon alkaa ottaa vastaan koneita, jolloin Lockheed Martinin noin 120 koneen varastoa päästään purkamaan koelentojen kautta käyttöön.

Keräsen Washington DC:ssä saamien tietojen perusteella Suomen loppuvuodesta 2026 alkaen valmistuviin koneisiin ei siis ole odotettavissa viivästyksiä.

Suomalaislentäjät koulutetaan Arkansasin Ebbingiin rakennettavassa uudessa koulutustukikohdassa lähellä Fort Smithin kaupunkia.

– Tukikohta on keskeneräinen siltä osin, että siellä ei ole F-35-simulaattoreita, minkä vuoksi suomalaislentäjät saavat alkuvaiheen teoria- ja simulaattorikoulutuksen Floridan Eglinin tukikohdassa, jossa koulutetaan myös Yhdysvaltain lentäjiä ja joka on hyvä paikka keskustella konetyypin pääkäyttäjän kanssa, selventää Keränen.

Suomalaisten koulutus Eglinissä alkaa hänen mukaansa elo-syyskuussa 2025 ja syys-lokakuussa se jatkuu Ebbingissä. Yhteensä koulutetaan 18 lentäjää kolmessa kuuden hengen ryhmässä ja alkuvaiheessa 20 mekaanikkoa. Sen jälkeen koulutus siirtyy Suomeen. Kaikista Yhdysvalloissa koulutetuista F-35-lentäjistä tulee lennonopettajia Suomessa järjestettävään F-35-koulutukseen.

– Koska vuonna 2028 on määrä olla sotakykyisiä [F-35:llä], on kouluttaminen Rovaniemellä nopein tapa saada lisäohjaajia. Simulaattorikoulutus alkaa siellä heti vuonna 2026 ja lentokoulutus
vuoden 2027 alusta, täsmentää Keränen.

Simulaattoriharjoitusten osuus kasvaa hänen mukaansa Hornetiin verrattuna.

– Jatkossa lennetään varmasti yhtä paljon simulaattorilla kuin koneella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)