Columbian yliopiston oikeustieteen professori Tim Wun mukaan länsimaiden tulee suhtautua vakavammin siihen, että Kiina hallitsee niiden suosituimpia viestintäalustoja, kuten Tiktokia.
Hän sanoo CNN:n haastattelussa, että Kiinaa ei tulisi käsitellä kuin mitä tahansa muuta valtiota, sillä Kiina ei kunnioita internetiin liittyviä vapauksia tai oikeuksia.
– Se, että Kiina hallitsee yhtä maailman suosituinta sosiaalisen median alustaa – tai propagandatyökalua – tuntuu hyvin huonolta idealta, Wu huomauttaa.
Sovelluksessa esiintyvät videot heijastelevat Wun mukaan Kiinan kommunistisen puolueen maailmankuvaa, erityisesti Kiinalle tärkeissä aiheissa, kuten Tiibetiin ja Taiwaniin liittyvissä kysymyksissä.
Wu huomauttaa, että Tiktok on Kiinan valtion tiukasti kontrolloima, vaikka yhtiön edustajat vetoavatkin sen olevan suuremmalta osin ulkomaalaisomistuksessa. Tästä valtiokontrollista esimerkkinä on Wun mukaan se, etteivät omistajat voi myydä yhtiötä. Jos yhtiö haluaisi todistaa ettei Kiinan valtio kontrolloi sitä, sen tulisi myydä Tiktok ulkomaille.
– Jos haluatte todistaa sen, myykää Tiktok. Vaikka yhtiö aina sanoo, ettei se ole kiinalaisyhtiö ja voi tehdä mitä haluaa, niin se ei kuitenkaan voi myydä Tiktokia, koska Kiinan hallinto ei anna tehdä niin, Wu perustelee.
Professorin mukaan on selvää, että kiinalainen teknologiayhtiö tekee juuri kuten Kiinan valtio haluaa. Hänen mukaansa länsimaisten demokratioiden tulisi ymmärtää Kiinan aiheuttama uhka vakavammin.
– Internetin tulevaisuus on myös sivilisaation tulevaisuus, hän sanoo.
Euroopan tulisi Wun mukaan ottaa paljon vakavammin se, että valtio, jolla on hyvin erilainen ideologia kuin länsimaisilla demokratioilla, pitää hallussaan yhtä maailman voimakkaimmista propaganda- ja valvontatyökaluista. Jos internetin vapautta ei puolusteta, se katoaa, Wu sanoo.
– Jos annamme Kiinan, Venäjän ja Iranin kaltaisten valtioiden rikkoa kaikkia internetin vapauteen liittyviä periaatteita ilman seurauksia, näistä periaatteista tulee lopulta vitsi, Wu muistuttaa.