Uhka laajasta maahantulosta itärajan kautta ei ole kadonnut, vaikka tällä hetkellä tilanne onkin rauhallinen, arvioi Hybridiosaamiskeskuksen haavoittuvuudet ja resilienssi -osaston johtaja Jukka Savolainen Verkkouutisten Sanna Ukkola Show’ssa.
Vielä talvella pelättiin, että kevään koettaessa Venäjä pyrkisi työntämään suurissa määrin turvapaikanhakijoita itärajalle. Nämä uhkakuvat eivät kuitenkaan toteutuneet, eikä Venäjä ole esimerkiksi yrittänyt työntää ihmisiä rajanylityspaikkojen tai maastorajan läpi.
– Venäjä toimii siinä tapauksessa Suomen ja Venäjän kahdenvälisen rajajärjestyssopimuksen mukaisesti, Savolainen toteaa.
Savolainen uskoo Venäjän johdon pelaavankin itärajan suhteen peliä, vaikka eivät parhaillaan teekään mitään. Tästä huolimatta suomalaisten ei kannata henkäistä helpotuksesta.
– Kuitenkaan tämä uhka todella laajasta maahantulosta itärajan kautta ei katoa mihinkään. Yksinkertaisesti, se potentiaali on olemassa, se ei katoa minnekään, Savolainen varoittaa.
Hybridiasiantuntija huomauttaa, että Venäjä on hyödyntänyt välineellistettyä maahantuloa muun muassa Valko-Venäjän ja Puolan vastaisella rajalla. Tarve varautua ei siis ole kadonnut minnekään.
Itärajalle tarvittaisiinkin Savolaisen mukaan mahdollisimman hyvä lainsäädäntöpaketti, joka voitaisiin ottaa heikossa tilanteessa käyttöön. Sen säännökset tulisi säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, jotta tietyistä kansainvälisistä sopimuksista voitaisiin tarvittaessa poiketa.
– Se on ihan selvää, että sellainen mahdollisuus pitää luoda, Savolainen tiivistää.
Savolainen kritisoi myös uuden rajalain ympärillä vellovaa keskustelua. Hänen mukaansa monet juristit ja professorit ovatkin sanoneet ”aivan kummallisia juttuja”.
Hän muistuttaa, että Suomella on suvereenina valtiolla myös oikeus poiketa allekirjoittamistaan kansainvälisoikeudellisista velvoitteista.
– Kansainvälisessä oikeudessa yksi valtio on täysin suvereeni toimija. Se täysin vapaaehtoisesti liittyy joihinkin kansainvälisiin oikeudellisiin järjestelyihin, eli se voi täysin oman suvereniteettinsa nojalla myös poiketa niistä, Savolainen linjaa.
Eduskunnalla on Savolaisen mukaan oikeus säätää valtuutus poiketa kansainvälisistä sopimuksista. Hän muistuttaa, että tällaisia kansainvälisoikeudellisia velvoitteita suojaa jo nyt vaatimus säätää poikkeamasta käyttämällä perustuslain säätämisjärjestystä.
– Suomi on kyllä silloin oikeusvaltio. Ne, jotka esittävät tämän vastaisia väittämiä, en käsitä missä he ovat opiskelleet, Savolainen tiivistää.