OECD on päivittänyt verokiilavertailunsa. Mukana om 38 OEDC-maata ja selvitys tutki veroja ja pakollisten veroluonteisten maksujen suhdetta käteen jäävään nettopalkkaan. Myös rahaetuudet on huomioitu.
Selvityksessä vertailtiin erilaisia kotitalouksia keskenään. Vertailu kohdistui naimisissa oleviin pariskuntiin, joilla on kaksi lasta ja molemmat huoltajat käyvät töissä, pariskuntiin, joilla on kaksi lasta, mutta vain yksi elättäjä, sekä lapsettomiin sinkkuihin.
– Suomi kohdistaa keskimääräisen kaksilapsisen perheen elättäjän palkkaan korkeammat verot ja pakolliset maksut kuin yksikään toinen OECD-maa (vuosi 2023), nostaa vertailusta esiin Evan johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.
Verokiila on perheen elättäjällä 39,8 prosenttia. OECD huomauttaa raportissaan, että yleensä lapsiin liittyvät rahaetuudet ja verohelpotukset pienentävät verokiilaa perheellisillä suhteessa lapsettomiin, mutta Suomessa tuo vaikutus oli pienempi kuin keskimäärin muissa OECD-maissa.
Kahden työssäkäyvän kaksilapsisessa perheessä Suomi sijoittui verokiilalla mitattuna sijalle 4.
– Sinkkujen verokiilavertailussa Suomi saa 6. sijan, Kujanpää jatkaa.
Belgiassa lapsettomien ja naimattomien työntekijöiden verokiila oli kovin, liki 40 prosenttia.
OECD on päivittänyt #verokiila'vertailunsa. Suomi kohdistaa keskim. kaksilapsisen perheen elättäjän palkkaan korkeammat verot ja pakolliset maksut kuin yksikään toinen OECD-maa (vuosi 2023).
Sinkkujen verokiilavertailussa Suomi saa 6. sijan. https://t.co/oYAWx1rG2l#verotus pic.twitter.com/ipXDa2jgqy
— Emmiliina Kujanpää (@KEmmiliina) May 13, 2024