Kiinan vienti Venäjälle on kasvanut reippaasti helmikuun 2022 jälkeen. Monien analyytikkojen mielestä Kiinan kauppa on elämänlanka Venäjän taloudelle. Kaupallisten hyödykkeiden lisäksi Kiinan kaksikäyttökomponenttien toimitukset Venäjälle ovat kasvussa.
Julkisesti saatavissa oleva tullidata paljastaa, että Kiina vie Venäjälle yli 300 miljoonalla dollarilla kuukaudessa kaksikäyttötuotteita, joita pidetään lännessä korkean prioriteetin komponentteina Venäjän asetuotannolle.
Vaikka vienti on jo laskenut yli 600 miljoonasta dollarista joulukuussa 2023, Kiina on näiden komponenttien suurin viejä Venäjälle.
Korkean prioriteetin komponenteilla viitataan 50 kaksikäyttötuotteeseen, jotka ovat olennaisia asejärjestelmien, kuten ohjusten, droonien ja panssarivaunujen valmistuksessa.
Monet niistä, kuten mikroelektroniikka, työstökoneet, televiestintälaitteet, tutkat, optiset laitteet ja anturit, ovat sellaisia, joiden valmistukseen Venäjällä ei ole kapasiteettia. Erityisesti mikrosirujen valmistuksessa Venäjän oma teknologia on vuosikymmenten takaa.
Vaikka kaksikäyttötuotekauppa Venäjän kanssa on herkkä aihe, Kiinan tullihallinto jatkaa niidenkin kahdenvälisen kaupan raportointia. Viime vuonna Kiina vastasi noin 90 prosentista Venäjän tuonnista niissä tuotteissa, jotka kuuluivat G7-maiden korkean prioriteetin listalle.
Venäjän nojautuminen Kiinaan näissä tuotteissa kasvoi prosentissta vuonna 2021 peräti 89 prosenttiin vuonna 2023.
Puolijohteet, televiestintälaitteet ja työstökoneet olivat Kiinan korkean prioriteetin tuotteiden vientiluettelon kärjessä Venäjälle. Työstökoneiden vienti kasvoi vuodessa lähes 40 prosenttia.
Kiinasta huolimatta Venäjän korkean prioriteetin tuotteiden tuonti on laskenut 45 prosenttia hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, mutta Venäjä on tunnetusti pystynyt saamaan käsiinsä mikroelektroniikka ostamalla ja purkamalla tavallisia kuluttajatuotteita, jotka eivät ole kuuluneet lännen vientikieltolistalle.
Kaksikäyttötuotteiden viejämaiden määrä on laskenut. Viime vuonna Kiinan lisäksi ainoastaan Turkki, Armenia ja Malesia veivät niitä Venäjälle. Yhdysvaltain viranomaiset ovat viime viikkoina varoitelleet, että Venäjän aseteollisuutta tukevat tahot Kiinassa joutuvat estopakotteiden kohteiksi. Rankaisutoimien lisäksi Yhdysvaltojen keinot vaikuttaa Pekingin toimiin Venäjän sodassa Ukrainaa vastaan ovat kuitenkin vähäiset.
Vaikka Kiina ei halua katkaista suhteitaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, se pyrkii varmistamaan, että Venäjä säilyy sen vakaana strategisena kumppanina. Kaksikäyttötuotteiden myynti Venäjälle on osa politiikkaa, jossa Peking ei tue Venäjää suoraan ja voi väittää olevansa tietämätön kaksikäyttötuotteiden viennistä.