Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatovin (sd.) mukaan osatyökykyisten laajempi työllistyminen olisi tarpeellinen panos kansantalouteen, mutta se olisi tehtävä heidän voimavaransa huomioiden.
Hän toteaa, että Suomessa on kymmeniä tuhansia työttömiä, jotka eivät ole työkykyisiä, mutta joista iso osa voisi kuntoutuksen ja tuen avulla työllistyä heille räätälöityihin töihin.
– Hyvinvointivaltio edellyttää korkeaa työllisyysastetta. Työllisyysasteen nostaminen edellyttää, että mukaan saadaan aikaisempaa enemmän myös niitä, joiden työllistymisen tiellä on työkykyyn liittyviä haasteita, Filatov toteaa tiedotteessa.
Hallitus pyrkii lisäämään työtunteja kannustamalla osa-aikaisia työntekijöitä kokoaikaiseen työhön. Varapuhemiehen mukaan tavoite on ymmärrettävä, mutta monelle osatyökykyiselle juuri osa-aikainen työ on ainut mahdollisuus olla työelämässä.
– On pidettävä huoli, että lapsi ei mene pesuveden mukana ja käykin niin, että työvoimaa vetäytyy kokonaan työmarkkinoilta, Tarja Filatov sanoo.
Aihe on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin, jotka aiheuttavat vuosittain yli yhdentoista miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle. Kustannukset syntyvät pääosin sairauspäivärahoista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.
– Jos mielenterveyden häiriöistä kärsivillä olisi yhdenvertainen pääsy työmarkkinoille, voisi työllisyysasteemme nousta neljällä prosenttiyksiköllä, Tarja Filatov sanoo.