Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaika on tätä lyhyempi. Vaalipäivä on sunnuntai 9. kesäkuuta.
Ennakkoäänestysaikana voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.
Kotimaan ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät vaalien tieto- ja tulospalvelusta ja DVV:n äänestyspaikkapalvelusta www.aanestyspaikat.fi.
Ennakkoäänestyspaikkoja voi tiedustella myös oikeusministeriön maksuttomasta puhelinpalvelusta suomeksi numerosta 0800 9 4770 ja ruotsiksi numerosta 0800 9 4771. WhatsApp-viestipalvelu neuvoo numerossa 050 438 8730.
Henkilö, jonka kyky liikkua ja toimia on niin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia äänestyspaikalle, voi äänestää ennakkoon kotonaan. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 28. toukokuuta ennen kello 16.
Ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän asuvat tai oleskelevat voivat äänestää kirjeitse ulkomailta.
Äänioikeutetun, joka haluaa äänestää kirjeitse, pitää tilata kirjeäänestysasiakirjat etukäteen ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja postittaa äänensä Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle. Kirjeäänen on oltava perillä oikeassa keskusvaalilautakunnassa viimeistään perjantaina 7. kesäkuuta ennen kello 19. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi/kirjeaanestys.
Digi- ja väestötietovirasto on lähettänyt ilmoituksen äänioikeudesta joko kirjeenä kotiin tai sähköisesti Suomi.fi-palveluun. Ilmoitus lähetettiin sähköisesti niille, jotka ovat tilanneet viranomaistiedotteet Suomi.fi-palveluun.
Tulevissa vaaleissa on äänioikeutettuja Suomessa noin 4,5 miljoonaa.
Helsingin vaalipiirilautakunta vahvisti EU-vaalien ehdokasasettelun 10. toukokuuta. Ehdokkaiden nimet ja heidän ehdokasnumeronsa löytyvät oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta. Ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa.
Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään äänestyspaikalla. Henkilöllisyyden voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Poliisilaitokselta voi saada maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Väliaikaista henkilökorttia varten tarvitaan kaksi passikuvaa.
Vaalien tieto-ja tulospalvelussa voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Verkkoon päivitetään ennakkoäänestyksen alettua tunnin välein tiedot ennakkoon äänestäneiden määrästä koko maassa, vaalipiireissä ja kunnissa.