Kiinan joukot voisivat vallata Taiwanin pääkaupungin Taipein hallintokorttelit tunneissa, varoittaa asiantuntija. Asiasta kertoo NBC News.
Geopolitiikan asiantuntijan Dmitri Alperovitšin mukaan Taiwanin sota voisi olla ohi nopeasti. Pahimmassa tapauksessa Yhdysvalloilla ei olisi edes realistista mahdollisuutta reagoida hyökkäykseen.
– Monet ajattelevat, että [hyökkäys] olisi Normandian maihinnousun kaltainen maihinnousuoperaatio. Tosiasiassa [Taiwanin] maantiede ei mahdollista sellaista, Alperovitš toteaa.
Alperovitš uskoo, että Kiina pyrkisi valtaamaan Taiwanin salamasodassa, jossa erityisroolissa olisi Kiinan ilma-ase.
Taiwaninsalmen yli siirrettäisiin joukkoja Kiinan kansan vapautusarmeijan laivaston Yushen-luokan maihinnousualuksilla, jotka kantavat mukanaan 28 helikopteria ja 800 sotilasta. Helikopterien avulla Taiwanin kaksi päälentokenttää voisivat olla Kiinan hallussa 10-15 minuutissa.
Nopea hyökkäys olisi mahdollista, koska Kiina voi pysäköidä alukset aivan Taiwanin aluevesirajan ulkopuolelle. Taiwan ei myöskään haluaisi ampua ensimmäistä laukausta, joten se ei juurikaan pysty reagoimaan Kiinan provokaatioihin.
Taiwanin puolustukset pyrittäisiin tuhoamaan ilma-iskuilla. Kiinalla on yksi maailman suurimmista ohjusvarastoista, jotka koostuvat niin maasta, mereltä kuin ilmasta laukaistavista risteilyohjuksista sekä ballistisista ohjuksista. Iskujen kohteiksi joutuisivat tutka-asemat, satamat ja logistiikkakeskukset.
Pääkaupunki Taipei sijaitsee leveän Tamsui-joen suulla. Kiinan merijalkaväen joukot voisivat kulkea jokea pitkin suurissa ilmatyynyaluksissa, jotka voivat kantaa mukanaan jopa panssarivaunuja aivan Taipein keskustaan.
– Kaikki tämä voi tapahtua puolen tunnin sisällä vihollisuuksien alkamisesta, Alperovitš varoittaa.
Ilma-iskujen jälkeen suuri, pääosin siviilialuksista koostuva laivue, kuljettaisi Taiwaniin satojatuhansia sotilaita, jotka voisivat sitten miehittää 21 miljoonan asukkaan saaren.
Taiwan on yksi maailman johtavista puolijohteiden valmistajista, ja saarella valmistetaan jopa 70 prosenttia maailman mikroprosessoreista. Sodassa Taiwan todennäköisesti tuhoaisi näitä valmistavat tehtaat, joka halvaannuttaisi mikrosirutuotannon ja johtaa globaaliin taantumaan. Jos Kiina onnistuisi valtaamaan tehtaat, kokisi se valtaisan loikan teknologiateollisuuden saralla.
Yhdysvaltain merivoimien indopasifisen laivaston entinen komentaja, amiraali John Aquilino varoittikin maaliskuussa kongressia, että tällä hetkellä suunta on kohti sotaa.
– Kaikki merkit osoittavat, että [Kiinan] Kansan vapautusarmeija on saavuttamassa Xi Jinpingin väitetyn tavoitteen hyökätä Taiwaniin vuoteen 2027 mennessä, Aquilino totesi.
Yhdysvaltain presidentti olisikin tilanteessa puun ja kuoren välissä: Joko sallia Taiwanin valtaus tai aloittaa sota Kiinaa vastaan, jossa voisi kuolla enemmän amerikkalaissotilaita kuin toisessa maailmansodassa.
Alperovitšin mukaan Yhdysvaltain on tehtävä Kiinalle selväksi, että Taiwaniin hyökkäämisen hinta olisi maalle liian kallis. Taiwania on aseistettava lisää ja Kiina-riippuvuudesta päästävä eroon, jotta presidentti Xi ei päätyisi määräämään hyökkäystä.
– Haluamme, että [Xi Jinping] katsoo itseään peiliin joka päivä partaa ajaessaan ja ajattelee, että tänään ei ole se päivä, Alperovitš linjaa.