Filippiinien presidentti Ferdinand Marcos Jr varoittaa Kiinaa sotatoimien seurauksista, uutisoi BBC. Maiden välit ovat kiristyneet Etelä-Kiinan merellä kuluneiden kuukausien aikana, kärjistyen jopa aggressiivisiin yhteenottoihin.
Filippiinit on syyttänyt Kiinaa muun muassa vesitykkien käyttämisestä Filippiinien lipun alla seilaaviin veneisiin ja huoltoaluksiin. Kiina puolestaan väittää puolustavansa omaa suvereniteettiaan ja syyttää vastavuoroisesti Filippiinejä provokaatiosta.
Mikäli yksikään filippiiniläinen kuolisi Kiinan toimien seurauksena, Filippiinit suhtautuisi tapaukseen ’’lähes sotatoimena’’, presidentti Marcos varoitti perjantaisessa puheessaan Singaporen huippukokouksessa. Singaporen turvallisuuskokoukseen kerääntyi turvallisuuden kärkinimiä ympäri maailmaa, mukaan lukien Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin.
Austin korosti omassa puheessaan Etelä-Kiinanmeren olevan yhä Yhdysvalloille kriittinen intressi, ja että Aasian turvallisuustilanteen yhteys Yhdysvaltojen turvallisuuteen on ilmeinen.
Austin totesi puheessaan Filippiinien kokeman häirinnän olevan ’’yksinkertaisesti vaarallista’’.
– Tavoitteenamme on varmistaa, että tilanne ei pääse eskaloitumaan turhaan, Austin sanoi.
– Sota Kiinaa vastaan ei ole vääjäämätön, muttei myöskään välttämättömissä oleva, Austin jatkoi.
Kiinan ja Filippiinien välisten yhteenottojen pelätään aloittavan kiinalaisten ja amerikkalaisten välisen konfliktin Etelä-Kiinan merellä. Yhdysvaltoja sitoo Filippiinien kanssa allekirjoitettu puolustussopimus, jossa Yhdysvallat lupaa maalle tukeaan, mikäli se joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Yhdysvallat on vakuuttanut lojaaliuttaan liittolaisiilleen, huolimatta Ukrainan ja Gazan konflikteista.
Kiina puolestaan syyttää Yhdysvaltojen strategiaa vastakkainasetteluiden vahvistamisesta sekä alueen turvallisuustasapainon horjuttamisesta. Kiina kannusti muita Kaakkois-Aasian maita turvautumaan diplomatiaan ja dialogiin ennemmin kuin ’’tulella leikkimiseen’’, kuten se viittasi Yhdysvaltojen apuun tarttumiseen.
Tästä huolimatta sekä Yhdysvallat että Kiina ovat viestineet olevansa kiinnostuneita parantamaan keskinäistä dialogiaan konfliktin välttämiseksi. Maat suunnittelevat muun muassa avaavansa uudelleen suoran puhelinyhteyden sotilaskomentajiensa välille. Yhteys katkesi vuonna 2022 Yhdysvaltojen edustajanhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailtua Taiwanissa.