– Tilanne on huonontunut Krimin annektoinnin jälkeen. Monet ovat sitä mieltä, että Venäjä toimii monin tavoin varsin aggressiivisesti, puolustusasiantuntija Stefan Ring toteaa The Localin haastattelussa.
Ring on Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen entinen johtaja ja Ruotsin asevoimien everstiluuntantti (evp.). Hänen mukaansa Ruotsin hiljattain tekemä päätös siirtää pysyvä 150 miehen vahvuinen joukko-osasto Gotlannin saarelle on seurausta muuttuneesta turvallisuusympäristöstä Itämerellä.
– Gotlannille annetaan erittäin vahva rooli tilanteessa, jossa Naton on tuettava Baltian maita. Tämä näkyy kansainvälisissä ja nyt myös ruotsalaisissa arvioissa.
Ring myöntää, ettei 150 miehen vahvuinen joukko riittäisi pysäyttämään aseellista hyökkäystä. Sen tehtävänä onkin tukea saarelle tarpeen vaatiessa lähetettäviä joukkoja. Ring huomauttaa myös, että saarelta puuttuu sen puolustuksen kannalta olennainen ilmatorjuntakalusto.
Stefan Ring sanoo, ettei pelkää Venäjän hyökkäävän aseellisesti suoraan Ruotsiin. Riski liittyy hänen mielestään mahdolliseen konfliktiin Baltiassa. Tällöin Venäjällä voisi hänen mukaansa olla tarve miehittää Gotlanti ja käyttää sitä hyödyksi Naton tuen estämisessä.
– Ruotsin alueellinen koskemattomuus tai ruotsalainen yhteiskunta ei ole uhattuna, mutta tilanne voi muuttua. Eskalaatio voi tapahtua ilman, että kukaan haluaa sen tapahtuvan. Tilanne voi karata poliittisen johdon käsistä ja se voi käydä hyvinkin nopeasti, Ring varoittaa.
Hänen mukaansa Gotlannin jättäminen tyystin vaille puolustusta tekisi siitä houkuttelevan kohteen Venäjälle.
– Koska Venäjällä on jo Kaliningrad, tarkoittaisi Gotlannin hallitseminen sitä, että se hallitsisi koko Itämerta niin merellä kuin ilmassakin. Näiden alueiden yhdistelmä voisi olla Venäjälle hyvin tärkeä konfliktitilanteessa.
Ringin mukaan Gotlannin aseistamisen ajankohta ei sinänsä liity merkittävään muutokseen turvallisuusympäristössä.
– En sanoisi, että (tilanne) on huonontunut niin paljoa, mutta olemme niin sanoakseni heikoilla jäillä. Joukkojen siirtämisestä Gotlantiin ensi vuonna oli jo tehty päätös. Nyt asevoimien komentaja Micael Bydén on päättänyt tehdä niin jo aikaisemmin. Minusta se näyttää muulle maailmalle, että Ruotsin asevoimat on valmis toimimaan nopeasti ja etteivät suunnitelmat sido sitä.
Sotilasasiantuntija kuvaa Ruotsin ja Venäjän välejä jäisiksi.
– Venäläiset ja ruotsalaiset kenraalit eivät enää keskustele. Kaikki dialogi asevoimien välillä on lopetettu. Poliittiset suhteetkaan eivät ole kovin hyvät.