Euroopan kansanpuolue (EPP) säilytti paikkansa EU-parlamentin suurimpana ryhmänä. Ursula von der Leyen saanee jatkokauden EU-komission puheenjohtajana. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JOHN THYS

Onnistuivatko gallupit ennakoimaan vaalituloksen? Näin kävi suurimmissa EU-maissa

EPP onnistui Saksassa, Puolassa ja Espanjassa. Ranskan jytky pönkitti laitaoikeistoa. Vasemmisto ei EU-tasolla voittanut.
Picture of Antti Korhonen
Antti Korhonen
Antti Korhonen on Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos Suomessa mielipidetiedustelut eivät onnistuneet ennustamaan EU-vaalien tulosta, samaa ei voi todeta, kun katsotaan suurimpien EU-maiden vaalituloksia.

Gallupit ennakoivat erittäin hyvin esimerkiksi Ranskan kansallisen liittouman jytkyn, Saksan CDU:n vaalimenestyksen, kiistellyn Vaihtoehto Saksalle -puolueen menestyksen sekä Italian veljet -puolueen vaalivoiton.

Vaikka vaalitulos johtaa aiempaa hieman sirpaleisempaan EU-parlamenttiin, parlamentin kolme suurinta poliittista ryhmää (Euroopan kansanpuolue EPP, sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D ja liberaali Uudistuva Eurooppa) saivat yli 400 meppiä eli edelleen enemmistön parlamenttipaikoista ja pystyvät jatkamaan yhteistyötä.

Tulos mahdollistaa myös EU-komission puheenjohtajan, EPP:n kärkiehdokkaan, saksalaisen Ursula von der Leyen jatkokauden komission johdossa.

Laitaoikeisto lisäsi jonkin verran paikkoja, mutta Euroopan tasolla varsinainen jytky jäi tälläkin kertaa toteutumatta.

Keskustaoikeistolainen EPP sai odotetusti vahvan tuloksen ja säilytti paikkansa selvästi EU-parlamentin suurimpana ryhmänä. EPP:lle ennakoidaan uudessa parlamentissa 185 paikkaa. Suomesta EPP:hen kuuluvat kokoomuksen mepit, joita valittiin parlamenttiin neljä.

CDU ja AfD voittoon, vihreille tappio

EPP:n menestys oli odotetun vahvaa Saksassa, jossa kristillisdemokraattinen blokki (CDU/CSU) sai odotetusti vaalivoiton ja 30 prosentin kannatuksen. Tällä tuloksella EPP-ryhmään kuuluvalle blokille tulee 29 meppiä.

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) kärsi odotetusti lievän tappion. Liittokansleripuolue sai 13,9 prosenttia äänistä ja 14 meppipaikkaa.

Saksassa vaalien suurimman tappion kärsi vihreät. Tätä oli ennakkoon povattu myös mielipidetiedusteluissa. Vihreiden kannatus lasku yli kahdeksan prosenttiyksikköä 11,9 prosenttiin. Tällä tuloksella vihreät saivat 12 meppiä ja ovat EU-parlamentin vihreiden ryhmän suurin yksittäinen puolue. Euroopan tasolla vihreät kärsivät myös odotetun tappion ja saavat yhteensä noin 50 meppiä.

Saksassa mielenkiinto kohdistui myös oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) menestykseen. Puolue oli lopulta Saksan vaalien suurin voittaja. AfD keräsi 15,9 prosenttia äänistä, kun edellisissä EU-vaaleissa tuloksena oli 11 prosentin kannatus. Tällä tuloksella AfD sai 15 meppiä – eli sen edustus on yhtä suuri kuin Suomella on meppipaikkoja.

AfD on EU-parlamentissa sitoutumaton, sillä se erotettiin laitaoikeiston Identiteetti ja demokratia -ryhmästä (ID) toukokuussa. ID sai alustavan tuloksen mukaan yhteensä 58 meppipaikkaa, joka on noin kymmenen meppipaikkaa aiempaa enemmän. AfD:n kuuluminen ID-ryhmään olisi siis nostanut merkittävästi ryhmän kokonaispaikkoja.

EU-parlamentissa laitaoikeisto on hajanainen ja moni puolue on sitoutumaton eikä kuulu mihinkään parlamentin poliittisista ryhmistä, mikä vähentää niiden vaikutusmahdollisuuksia.

Ranskan jytky toteutui

ID-ryhmän voiton taustalla on ennen kaikkea Ranskan kansallismielisen kansallisen liittouman jytky, joka oli ennakoitu hyvin gallupeissa. Puolue sai 31 prosentin kannatuksen ja 30 meppipaikkaa, joka on kolmanneksen viime vaaleja enemmän.

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin koalitio sai puolestaan rökäletappion ja vain 14 prosenttia äänistä, jolla irtosi 13 meppipaikkaa. Macronin koalition tappio on myös samalla liberaalin Uudistuva Eurooppa -ryhmän (Renew) tappion suurin yksittäinen tekijä. Uudistuvan Euroopan paikkamäärä asettuu noin 80 meppiin, joka on yli 20 vähemmän kuin edellisissä EU-vaaleissa. Renew säilytti kuitenkin asemansa EU-parlamentin kolmanneksi suurimpana ryhmänä.

ECR-ryhmän voitto odotettua pienempi

Italiassa kansalliskonservatiivinen Italian veljet -puolue otti odotetusti suurvoiton vaaleissa. Puolue kuuluu Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmään. Italian veljet sai lähes 29 prosentin kannatuksen. ECR-ryhmään kuuluvat puolueet saivat maasta 24 paikkaa. Italian veljet sai viisi vuotta sitten vain 6 prosentin kannatuksen ja viisi meppipaikkaa, joten voitto on merkittävä.

Kokonaisuudessaan ECR sai hienoisen vaalivoiton ja 73 meppipaikkaa, mutta sen paikkamäärä lisääntyi vain viidellä mepillä. Tämä osui gallupeihin, mutta ryhmän odotettiin eräissä kyselyissä nousevan jopa kolmanneksi suurimmaksi. Perussuomalaisten mepit kuuluvat ECR-ryhmään.

Italian keskustavasemmistolainen PD-puolue sai myös runsaan 25 prosentin kannatuksen ja 22 meppipaikkaa. PD kuuluu EU-parlamentin S&D -ryhmään, joka säilytti asemansa parlamentin toiseksi suurimpana ryhmänä vajaalla 140 mepillä. PD on yksi S&D-ryhmän suurimmista puolueista.

EPP voitti Espanjassa ja Puolassa

Espanjassa keskustaoikeistolainen kansanpuolue nousi maan suurimmaksi puolueeksi 34 prosentin kannatuksella. EPP:hen kuuluvat puolueet saivat maasta 22 meppipaikkaa.

Maan hallitusta johtavan Espanjan sosialistisen työväenpuolueen viimeaikaiset kohut eivät vaikuttaneet merkittävästi vaalitulokseen, sillä puolue keräsi 30 prosentin kannatuksella 20 meppipaikkaa S&D:lle.

Espanjassa kaksi suurinta puoluetta vei odotetusti kaksi kolmasosaa maan meppipaikoista.

Myös Puolassa vaalitulos mukaili täysin gallupeiden povaamia asetelmia. Pääministeri Donald Tuskin kolmen puolueen koalitio nousi suurimmaksi puolueeksi noin 37 prosentin kannatuksella. Valtaosa koalition mepeistä kuuluu EPP-ryhmään. EPP sai Puolasta 20 meppiä.

Entinen pitkäaikainen valtapuolue, konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue keräsi 36 prosentin kannatuksen ja 20 meppipaikkaa. Puolue kuuluu ECR-ryhmään.

Orban ja Wilders jyräsivät

Unkarissa kiistelty Viktor Orbanin johtama keskustaoikeistolainen Fidesz-puolue sai 44 prosentin kannatuksen ja kymmenen maan 21 meppipaikasta. Fidesz erotettiin viime kaudella EPP-ryhmästä ja tällä hetkellä puolue neuvottelee pääsystä ECR-ryhmään. Mikäli Fidesz otettaisiin ECR:n jäseneksi, ryhmä nousisi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi.

Hollannissa vaalien suurimmaksi ryhmäksi nousi vihreiden ja työväenpuolueen muodostama allianssi vajaan 22 prosentin kannatuksella. Koalition yhdeksän meppiä edustavat EU-parlamentissa vihreitä ja S&D-ryhmää.

Vaalien suurimmaksi voittajaksi ja kakkospaikalle Hollannissa nousi Geert Wildersin johtama kansallisliberaalinen vapauspuolue vajaan 18 prosentin kannatuksella, jolla irtosi kuusi meppipaikkaa. Viime vuonna maan parlamenttivaalit voittanut tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattava vapauspuolue kuuluu ID-ryhmään.

Slovakiassa salamurhayrityksen kohteeksi joutuneen pääministeri Robert Ficon sosiaalidemokraattinen Smer-puolue lisäsi kannatustaan viime EU-vaaleihin verrattuna ja oli vaalien toiseksi suurin puolue noin 25 prosentin kannatuksella. S&D-ryhmä erotti Smer-puolueen ryhmästään viime syksynä eli puolue toimii sitoutumattomana. Liberaali PS-puolue nousi Slovakian suurimmaksi noin 28 prosentin kannatuksella. PS kuuluu Uudistuva Eurooppa -ryhmään.

Itävallassa oikeistopopulistinen vapauspuolue (FPÖ) otti selkeän vaalivoiton ja nousi maan suurimmaksi puolueeksi noin 25 prosentin kannatuksella. Puolue sai kuusi meppiä ja tuplasi paikkamääränsä viime vaaleista. FPÖ kuuluu ID-ryhmään. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi Itävallassa nousi EPP-ryhmässä vaikuttava konservatiivinen Itävallan kansanpuolue (ÖVP).

Vasemmisto ei voittanut Euroopassa

Vaikka vasemmistoliitto lisäsi kannatustaan kymmenellä prosenttiyksiköllä Suomessa, ja kannatus nousi myös Ruotsissa ja Tanskassa, Euroopan tasolla vasemmistoryhmä sai parlamenttiin 36 meppiä, joka on yhden paikan vähemmän kuin viime vaaleissa. Esimerkiksi Saksassa vasemmistoryhmä sai vain neljä meppiä 99:stä.

EU-parlamentissa on edustettuna kymmeniä poliittisia puolueita 27 EU-maasta, mutta valtaosa puolueista kuuluu seitsemään edellä mainittuun poliittiseen ryhmään.

Alustavan tuloksen mukaan parlamenttiin valittiin yhteensä 46 meppiä, jotka eivät kuulu mihinkään poliittiseen ryhmään. Lisäksi parlamentissa aloittaa 54 meppiä, jotka eivät ole liittoutuneet minkään eroavan parlamentin poliittisen ryhmän kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)