Perustuslakivaliokunnan lausunto käännytyslaista on valmistunut.
Valiokunnan lausunnon mukaan laki voidaan säätää poikkeuslakina, kunhan siihen lisätään sääntelyä oikeusturvakeinoista.
Valiokunta kertoo asiasta tiedotteessa.
Perustuslakivaliokunnan saaman selvityksen mukaan nyt esitetyn sääntelymallin perusratkaisut toteuttavat sääntelyn tavoitteita muuttuneessa turvallisuusympäristössä tavalla, jota olisi vaikea saavuttaa hallituksen esityksessä kuvatuilla vaihtoehtoisilla sääntelymalleilla.
Valiokunnan saaman selvityksen valossa ehdotettua sääntelyn tarvetta voidaan pitää välttämättömänä.
Poikkeuslakiesitys perustuu perustuslakivaliokunnan mukaan valtiosääntöoikeudellisesti hyväksyttävään ja erittäin painavaan tarkoitukseen torjua vieraan valtion Suomeen kohdistuvaa vaikuttamista, joka tapahtuu maahantulijoita hyväksikäyttämällä.
Perustuslakivaliokunnan mukaan kiiremenettelyn käytön edellytykset täyttyvät.
Perustuslakivaliokunta katsoo hallituksen tavoin, että lakiehdotus on ristiriidassa kansainvälisiin ihmissopimuksiin kuuluvan ehdottoman palautuskiellon kanssa.
Poikkeaminen kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista on perustuslakivaliokunnan mukaan kuitenkin ajallisesti, alueellisesti ja sisällöllisesti rajattu ja lain rajatun soveltamisalueen ulkopuolella ihmisoikeusvelvoitteet ovat täysimääräisesti voimassa.
Valiokunnan mukaan lakiin sisältyy säännöksiä, joilla pyritään lieventämään tunnistettuja ristiriitoja ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. Valiokunnan mielestä nyt arvioitava poikkeuslain ala on siten rajattu suhteessa perustuslain kokonaisuuteen.
Valiokunnan käsityksen mukaan perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella säädetyn eduskunnan hyväksymän poikkeuslain noudattaminen ei sellaisenaan merkitse, että rajavartiomies syyllistyisi rikokseen, vaikka hän ei noudattaisi niitä poikkeuslain kanssa ristiriidassa olevia menettelytapoja, joiden katsotaan perustuvan esimerkiksi Geneven pakolaissopimuksen artikloihin.
Lausuntoon jätettiin eriävä mielipide.