Tarton yliopiston entinen professori paljastui tammikuussa Venäjän sotilastiedustelun vakoojaksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Virossa vangittu professori työskenteli 30 vuotta GRU:n agenttina

Venäjän sotilastiedustelun vakooja oli Kapon mukaan saanut laajan koulutuksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tarton yliopiston entinen professori Vjatšeslav Morozov tuomittiin tiistaina kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen vakoilusta ja Viron vastaisesta toiminnasta.

Morozov on Venäjän kansalainen, joka työskenteli vuodesta 2010 lähtien Tartossa. Sinne hän siirtyi Pietarin yliopistosta. Tarton yliopisto päätti Morozovin työsuhteen tammikuussa, jolloin hänet pidätettiin.

Viron suojelupoliisi Kapon johtaja Margo Palloson kertoo yleisradio ERR:lle, että Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU värväsi Morozovin jo 1990-luvun alussa. Hänen uransa sotilastiedustelun agenttina kesti noin 30 vuotta, josta ensimmäisen puoliskon hän oli niin sanotusti passiivinen. Aktiivisen palveluksen Morozov aloitti vuonna 2010, jolloin hän muutti Viroon ja haki Tarton yliopistoon opettajaksi.

Pallosonin mukaan Morozov oli saanut GRU:lta perustavanlaatuisen ja laajan koulutuksen ja ohjeistuksen, jotta hänen operaationsa turvatoimet olisivat korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Morozov ei vakoillut Tarton yliopistoa, vaan se oli niin sanottu alusta tiedustelutoiminnalle. Hän keräsi GRU:lle tietoa muun muassa erilaisten akateemisten konferenssien, työryhmien ja yliopiston työntekijöiden kautta.

Valtionsalaisuuksiin Morozov ei päässyt käsiksi. Hän välitti GRU:lle tietoa Viron sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, yhteiskunnasta ja vaaleista. Hän keräsi myös Viron kansalaisista sellaista tietoa, jota Venäjän tiedustelu voisi käyttää vakoojien värväämisessä.

Pallosonin mukaan Morozov tapasi GRU:n henkilöstöä Venäjällä, jossa hän kävi säännöllisesti. Hänellä oli myös tekninen viestintäväline, jolla hän välitti tietoja Venäjälle. Morozov sai palkkion vakoilutyöstään, mutta summa oli pienempi kuin professorin palkka.

Morozovin paljastuminen vakoojaksi oli järkytys akateemisille piireille ja Tarton yliopistolle.

Pitkään Morozovin kanssa työskennellyt kollega kuvaili uutissivusto Delfille häntä hiljaiseksi, näkymättömäksi, työssään perusteelliseksi ja akateemisesti erittäin taitavaksi. Empaattisen kuuntelykynsä ansiosta häntä kuvailtiin miellyttäväksi keskustelukumppaniksi.

Venäläisprofessori vaikutti myös sopeutuneen hyvin Viroon.

– Hän oppi viron kielen erittäin nopeasti ja myös oikeinkirjoituksen, mikä on melko vaikeaa. Hän oppi sen kuukausissa, toinen kollega kertoi.

LUE MYÖS:
”Susi lampaan vaatteissa” – tämä vakoojaksi epäillystä professorista tiedetään (VU 16.1.2024)

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)