Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut maltillisten uudistusten tahdissa. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Seuraavana juhannuksena saat olutta suoraan panimolta

BLOGI

Alkoholipolitiikka on suomalaisen politiikanteon triathlon, kirjoittaja toteaa.
Picture of Sinuhe Wallinheimo
Sinuhe Wallinheimo
Sinuhe Wallinheimo on kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi alkoholilaki astui voimaan 10. kesäkuuta. Tämän myötä kauppojen hyllyillä on tarjolla laatuoluita laajalla kirjolla. Aidot viinitkin saapuivat ruokakauppaan, vaikka niiden tilavuusprosenteista muistutetaan.

Uudistukset eivät kuitenkaan jää tähän. Vuoden päästä, seuraavan juhannuksen tienoolla suomalaiset voivat noutaa oluensa tai tisleensä suoraan paikallisilta pienpanimoilta ja tislaamoilta.

Alkoholipolitiikka on suomalaisen politiikanteon triathlon. Jokaisella uudistuskierroksella se alkaa äänekkäällä poliittisella vastustuksella, jota seuraa veivaukset eduskunnan valiokunnissa, lopulta päättyen äänestykseen täysistuntosalissa.

Lopputuloksena on kuitenkin vuodesta 2018 alkaen ollut se, että suomalaiset saavat mahdollisuuden valita kauppojen hyllyiltä alati laajemmasta ja laadukkaammasta alkoholituotteiden kirjosta. Ja mikä parasta, kokonaiskulutus laskee koko ajan maltillisten uudistusten tahdissa.

Uudistuksen vaikutuksia seurataan tarkasti. Tässä vaiheessa pidän todennäköisenä, että se edistää paikallisten elintarvikekauppojen myyntiä. Etenkin kesän mökkimatkalaisilla on nyt mahdollisuus noutaa pitäjien putiikeista haluamansa tuotteet. Ennen kesäkuuta ne oli noudettava Alkon myymälöistä, joita ei laajasta kattavuudesta huolimatta ole kaikkialla Suomessa.

Kiistämätöntä on se, että tuore alkoholilaki sisältää vielä kauneusvirheitä. Lakiin jäi yksiselitteisesti mielivaltainen valmistustaparajoite yli 5,5 tilavuusprosentin alkoholituotteille. Lain nopea voimaantulo tuotti myös päänvaivaa tuottajille, jotka eivät ottaneet riskiä ja valmistaneet tuotteitaan varastoon.

Hallitus suhtautuu alkoholin aiheuttamiin ongelmiin vakavasti, vaikka alkoholin kulutustilastot ovat laskeneet. Erityisesti lasten ja nuorten päihdepalveluissa on parannettavaa. Vastuullisen alkoholipolitiikan osana on terveiden kulutustottumusten ja kestävän juomakulttuurin kehittymisen tukeminen.

Juha Sipilän hallituskaudella alkanut alkoholipolitiikan kokonaisuudistus jatkuu syksyllä. Tavoitteena on, että hallitus jättää esitykset muista hallitusohjelmassa sovituista uudistuksista. Alkoholituotteiden vientiä ulkomaille edistetään purkamalla ulkomaille suuntautuvan markkinoinnin rajoitukset. Toimitusmyynnin eli alkoholin verkkokauppa ja kotiinkuljetukset mahdollistetaan.

Alueellisesti ja elinkeinojen kannalta tärkeässä roolissa on tilamyynnin mahdollistaminen. Se parantaa pienpanimoiden ja tislaamoiden toimintaedellytyksiä. Tämä yhdistettynä kesäkuun uudistukseen purkaa Alkon monopolia. Jatkossa oluet ja tisleet voi siis ostaa suoraan tuottajalta ilman, että monopoli valitsee voittavat ja häviävät tuotteet.

Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksessa tasapainoillaan jatkossakin alkoholin haittojen ja kotimaisen elinkeinon toimintaedellytysten välillä. Kauneusvirheistään huolimatta pidän lopputulosta hyvänä lopputuloksena. Uudistusten myötä suomalainen alkoholipolitiikka ja -kulttuuri etenevät maltillisesti ja vastuullisesti askel kerrallaan ymmärtäen myös alkoholin vaarat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)