KyberBorošno-ryhmän paikannus osoittaa oudon keskuksen johtamisjärjestelmäupseerien työtiloja. / TELEGRAM

Onko GLONASS rikki? Ukraina osui salamyhkäiseen kohteeseen Krimillä

Valtavien satellittivastaanottimien täplittämä NIP-16 -keskus joutui ATACMS-iskun kohteeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina iski sunnuntaina illalla Krimin Jevpatoriaan. Silminnäkijöiden Telegram-kanaville jakamien kuvien ja videoiden perusteella laajat tulipalot värjäsivät yötaivasta varsinkin Vitinon kylän lähellä, mutta myös Molotšnoen tienoilla.

Maanantaina julkaistut satelliittikuvat vahvistavat tapahtuneen: tulipalo tai tulipalot tapahtuivat varsin keskeisessä Venäjän asevoimien yksikössä. Voit katsoa satelliittikuvan tämän artikkelin lopusta.

Vitinossa sijaitsee Venäjän asevoimien sotilasyksikkö 81415, arkisemmin NIP-16 eli pitkän kantaman avaruusviestintäkeskus.

Tämä vuonna 1961 avattu avaruusviestintäkeskus seurasi Neuvostoliiton avaruusohjelmassa laukaistuja laitteita ja lentoja. Neuvostoliiton lakattua olemasta se siirtyi Ukrainan tiedeakatemian alaisuuteen. Kun Venäjän valtasi Krimin vuonna 2014, isännäksi tuli Venäjän puolustusministeriö.

Ukrainalaisen Kyiv Post -lehden mukaan keskus toimii nykyään ohjuspuolustuksen varhaisen varoituksen järjestelmänä, joka valvoo erityisesti Afrikan, Kaakkois-Aasian ja Lähi-idän tapahtumia Venäjän suuntaan kohdistuvien ballististen ohjusten varalta.

Amerikkalaisen The War Zone -lehden haastattelema Oslon yliopiston väitöskirjatutkija, ohjusteknologiaan ja ydinaseisiin erikoistunut Fabian Hoffman tyrmää Kyiv Postin arvion Vitinossa sijaitsevan järjestelmän käyttötarkoituksesta.

Hoffman sanoi, ettei ole havainnut mitään mikä viittaisi siihen, että NIP-16:ssa olevat laitteistot olisivat yhteydessä varhaisen varoituksen järjestelmään informaatiota välittäviin satelliitteihin. Sen sijaan Hoffman piti mahdollisena, että järjestelmää käytetään Venäjän satelliittipaikannuksen toimivuuteen liittyvän GLONASS-järjestelmän tukemiseen ja ylläpitoon. GLONASS vastaa osaltaan GNSS-satelliittipaikannuksesta samaan tapaan kuin meillä lännessä GPS.

– Tämä kävisi järkeen myös sikäli, että se tekisi keskuksesta järjestelmineen Ukrainalle merkityksellisen kohteen, Hoffman sanoi.

Geopaikannukseen ja muihin avointen lähteiden tekniseen tutkimukseen erikoistunut KyberBorošno-ryhmä kertoi Telegram-kanavallaan paikantaneensa NIP-16-keskuksen seutuvilta ainakin yhden elektronisen sodankäynnin Krasuha-järjestelmän. Krasuha on rekkaan rakennettu häirintälaitteisto, joka torjuu erityisesti ilmasta maahan tiedustelevia tutkajärjestelmiä.

KyberBorošnon mukaan Ukrainan isku vaikutti kohdistuneen erityisesti alueelle, jossa oleskelee johtamisjärjestelmien käyttöön erikoistunutta upseeristoa.

Useiden lähteiden mukaan Ukraina käytti iskussaan Yhdysvalloilta saatuja ATACMS-ohjuksia.

Nasan tulipaloja tarkkaileva satellitti vahvistaa punaisilla neliöillä, että Jevpatoriasta vähän länteen on havaittu lämpötilapiikkejä. / NASA
Krimski Veter -kanavan jakama satelliittikuva, jossa tulipalo näkyy.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)